A 28. Csabai Kolbászfesztivál négy napján, október 23-a és 26-a között, a látogatók a múlt és jelen ízeinek, illatainak és zenéinek igazi kavalkádjába csöppenhetnek.
A kolbászklub sátrában már reggeltől ott rotyog a toros káposzta, serceg a zsír, és illatozik a frissen töltött kolbász. Itt a disznóvágás nem csak bemutató, ez maga az élő hagyomány. Aki ide betér, az nemcsak kóstol, hanem át is él: egy pillanatra újra gyerekké válik, aki a hátsó udvarból nézi, hogyan dolgoznak a férfiak, miközben a sparhelten fő a kávé és csilingel a pálinkáspohár.
A Csabai Kolbászklub idén is színes, nemzetközi programmal készül, hiszen a disznótor minden tájon más, mégis ugyanazt jelenti: közösséget, jókedvet és bőséget. Íme a disznótorok időpontjai.
- Október 23. (csütörtök) – 11:00
Csabai Kolbászklub Egyesület – „Ahogy mi csináljuk”
A csabai mesterek bemutatják, mit jelent számukra a disznóvágás. - Október 24. (péntek) – 11:00 és 14:00
Szlovák vágócsapatok – Disznóvágás szlovák módra
A viseletbe öltözött szlovák vendégek pálinkával kínálnak, közben elkészítik az autentikus „mozgócska” levest, és még zenét is hoznak magukkal: egy 20 tagú citerazenekar húzza majd a talpalávalót. - Október 25. (szombat) – 11:00 és 14:00
Zabolai (Erdélyi) Mikes Grófság vágócsapata – Disznóvágás hagyományos szalma perzseléssel
Mohácsi sokacok vágócsapata – Disznóvágás sváb módra, forró vizes kopasztással
A szombat a hagyományok csúcspontja lesz: autentikus sváb kenyér, viseletes pálinkakínálás, és a fergeteges hangulatú Tarló zenekar gondoskodik arról, hogy a disznótor tánccal és nevetéssel érjen véget. - Október 26. (vasárnap) – 11:00
Csabai Kolbászklub Egyesület – „Ahogy mi csináljuk”
A zárónapon ismét a házigazdák veszik kézbe a kést és a kolbásztöltőt, hogy megmutassák Csabán a hagyomány nem múzeum, hanem mindennapi élmény.
Ahol a kolbász mellé a zene is jól fűszerez
A disznótor nem disznótor muzsika nélkül! A Tarló zenekar erdélyi hangulatot, a szlovák citerások vidám dallamokat hoznak, a jókedv pedig garantáltan ragadós lesz.
A kolbászklub sátrában a vendég nem pusztán néző, hanem részese a mulatságnak, ahol a kolbász mellett a közösség is újra töltődik.
A Csabai Kolbászklub évről évre bebizonyítja, hogy a disznótor nem csak a húsról szól. Itt minden kolbász egy történet, minden pohár pálinka egy koccintás a múlt felé, és minden mosoly egy újabb bizonyíték arra, hogy a csabai szívben a hagyomány még mindig forrón dobog.
Forrás: Csabai Kolbászfesztivál