Chicago csabai származású főkonzulja is megemlékezett a NATO csatlakozásról

2024. március 17. 19:20 | behir.hu

Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulójára emlékeztek kedden az Egyesült Államokban, a Missouri állambeli Independence városában, ahol 1999. március 12-én hivatalosan véglegessé vált Magyarország, valamint Lengyelország és Csehország belépése az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe.

Huszonöt éve, 1999. március 12-én adta át Martonyi János külügyminiszter Madeleine Albright amerikai külügyminiszternek a magyar csatlakozási okiratot. Az erről szóló jegyzőkönyvet a két külügyminiszter írta alá Independence város Truman elnöki könyvtárában, és ezt követően vált hatályossá a magyar teljes jogú tagság – valamint hasonlóképpen a lengyel és a cseh belépés is.

Az évfordulón tartott megemlékezésen, a negyed évszázaddal ezelőtti ceremónia helyszínén kerekasztal-beszélgetéssel is emlékeztek kedden, amelyen részt vett Szegő László dandártábornok, aki közreműködött a csatlakozási folyamat lebonyolításában.

Kovács Tamás, Magyarország békéscsabai születésű, Chicagóban dolgozó főkonzulja az évforduló alkalmából a többi között azt hangoztatta, hogy a mai, konfliktusokkal teli időkben, az ukrajnai háború idején látszik, hogy jó döntés volt a magyar hadiipar fejlesztési programjának elindítása.

Az independence-i ünnepségen részt vett Lengyelország és Csehország főkonzulja is, a kerekasztal-beszélgetésre pedig Nebraska állam Nemzeti Gárdájának parancsnoka is meghívást kapott.

A NATO 75 évvel ezelőtti megalakulásakor Harry S. Truman volt az Egyesült Államok elnöke, akinek kulcsszerepe volt a védelmi szövetség létrehozásában. Az egykori elnök nevét viselő könyvtár azért a Missouri állambeli Independence-ben található, mert az egykori katonából lett politikus ott nőtt fel, és politikai pályája is onnan indult.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL