Célegyenesben a Wenckheim-kerékpárút építése

2022. május 19. 13:37 | Varga Diána

Várhatóan őszre befejeződik az a több mint 3,6 milliárd forintba kerülő beruházás, mely révén összekötnek 4 Békés megyei Wenckheim-kastélyt. A szakemberek a beruházástól a helyi idegenforgalom és a kerékpáros turizmus fellendülését várják.

A 20 kilométer hosszúra tervezett Wenckheim turista- és kerékpárút építése még tavaly kezdődött el. A beruházást a Kormány támogatásával, a Modern Városok Programból finanszírozzák, amelynek eredeti költségvetése már korábban is meghaladta a 2,2 milliárd forintot. Egy tavalyi kormányhatározat értelmében az önkormányzat 1,4 milliárd forint többletforrást kapott a beruházásra, ebből építik meg a jaminai bányatavaktól a szabadkígyósi kastélyig tartó, 3 méter széles, közel 5 kilométer hosszú szakaszt, emellett Gerla belterületén és Békéscsabán, a Ligeti soron is új szakasz épül, valamint az Élővíz-csatorna partja mentén található, Veszéig tartó futófolyosó közvilágítását is ebből a forrásból finanszírozzák.

A Wenckheim turista- és kerékpárút célja, hogy összekapcsolja a környéken található Wenckheim-kastélyokat, így a szabadkígyósit, a gerlait, a póstelekit és gyulait. A beruházás részeként egyebek mellett már felújították a Bartók Béla úton a kerékpárutat, kész a Temetősori és a Kétegyházi úti, valamint a déli iparterületeket kiszolgáló bicikliút felújítása, ahogyan a Lencsési úttól Veszéig tartó futófolyosó is.

Ezen felül javában zajlik a bányatavaktól Szabadkígyósig tartó szakasz kivitelezése, mely kerékpározásra épp úgy alkalmas lesz, mint mezőgazdasági gépek közlekedésére. A békéscsabai önkormányzat aljegyzője, dr. Kiss Gyula lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kivitelező az aszfaltozással várhatóan hetekkel korábban, május harmadik hetében készül el, melyet a tereprendezés, a szivárgó árkok kialakítása, valamint a forgalomtechnikai eszközök, vagyis közlekedési táblák kihelyezése követ majd.

– A tervező 500 méterenként úgynevezett kitérőket alakított ki, ezek azt a célt szolgálják, hogy a mezőgazdasági gépek a kerékpáros forgalomtól lehúzódhassanak, bár előbbi esetében nem számítunk nagy forgalomra. Abban bízunk, hogy a kerékpárosok, illetve az agráriumban dolgozók jól megférnek majd egymás mellett – fogalmazott az aljegyző.

– Arra szeretnénk kérni azokat, akik mezőgazdasági gépekkel közlekednek majd ezen a szakaszon, hogy vigyázzanak az út padkájára a fordulásoknál, illetve szeretnénk elkerülni, hogy a Szabadkígyós és Békéscsaba közötti, újonnan létesülő szakaszon autós forgalom haladjon – tette hozzá dr. Kiss Gyula.

 

 

Ha lezárul a szakasz kivitelezése, hatósági eljárás keretében lezajlik majd a hivatalos forgalomba-helyezés, illetve a közvilágítással kapcsolatos közbeszerzési eljárás, mely részeként nemcsak a futófolyosó kap új világítást, hanem a tavaly kialakított, mintegy 10 millió forint összértékben kivitelezett pósteleki pumpapálya, valamint a kronoszkóp is. A szakemberek továbbá információs táblákat helyeznek ki, valamint kerékpárokat szereznek be, ugyanis bérlési lehetőséggel is számolnak hosszú távon. Gerlán, a Wenckheim Károly téren további parkrendezési munkálatok lesznek, például javítják a járdát és új ivókút létesül. Ezen túl a pihenőhelyeknél térfigyelő kamerákat helyeznek el, mivel a bányatavaknál kiépített madárlesnél már történt lopás – jegyezte meg dr. Kiss Gyula.

Az önkormányzatnál abban bíznak, hogy a munkálatok az év második felére befejeződnek, így leghamarabb késő nyáron vagy ősszel már teljes egészében használni lehet az új kerékpárutat.

További programok »

Önkormányzati hírek

A zöldfelületek öntözése kiemelt feladat a nyári időszakban Békéscsabán is

A békéscsabai önkormányzat egész évben elkötelezett a város zöld felületeinek, fáinak gondozását illetően, azonban a nyári időszakban tapasztalható magas hőmérséklet miatt kialakuló szárazság nagy kihívás elé állítja a városi szakembereket is. Ezekben a hónapokban, különösen a harminc fok feletti hőmérséklettel járó napokban fontos, hogy a növényzet megfelelő vízellátást kapjon. Ezt leginkább szakszerű öntözéssel lehet megoldani.
15:00
FEL