Célegyenesben a budapesti kick-box világbajnokság!

2017. október 30. 10:24 | behir

A magyar kick-box nagy napjai következnek, hiszen november 6. és 10. között Budapesten, a BOK (régen SYMA) csarnokban rendezik a WAKO kick-box világszövetség felnőtt Kick-box Világbajnokságát – valamennyi szabályrendszerben. Ez azért számít nagy dolognak, mert az utóbbi időszakban a felnőtt EB-t, VB-t két időpontban és helyszínen rendezték.

Mit is takar az, hogy „valamennyi szabályrendszerben”? Itt lesznek a küzdelmek: A tatamin a Point-fighting: valamennyi érvényes találatnál megállítják a küzdelmet és jelzik a pontokat; a Light-contact, folyamatos félerejű küzdelem, az összes ütés és a boka alatti lábsöprés kivételével a rúgások övmagasságon felül kell, hogy történjenek; és a Kick-light, ami folyamatos küzdelem, de támadható és pontot ér a comb támadása is. A pontozás: szabályos testütés, testrúgás, combrúgás, lábsöprés 1 pont, fejrúgás és ugró rúgás testre két pont, ugró rúgás fejre három pont.

A ringben szintén három szabályrendszer küzdelmeit nézhetik meg a nézők: a full-contact, ami teljes erejű technikák övön felül, a low-kick, ahol a comb is támadható és a K-1 szabályrendszer, ahol a láb teljesen támadható és érvényes a térdrúgás is.

A ringben természetesen győzelmet jelent a kiütés, kirúgás (K.O.). A versenyzők testi épségét a szabályokon, a súlycsoportokon, a gondos és felelősség teljes bíráskodáson kívül a különböző védőfelszerelések is biztosítják: Kézvédő, sípcsontvédő, lábfejvédő, könyökvédő, fogvédő, mély ütésvédő, fejvédő, nőknél mellvédő. A versenyek egyrészt egyéniek, minden ország egy kategóriában egy versenyzőt indíthatott el, a point-fighting szabályrendszerben megrendezik a csapat világbajnokság küzdelmeit is.

A hat küzdelmi szabályrendszeren kívül láthatják a szurkolók a zenés formagyakorlatok egyéni versenyét is. Mind az un „hard” – karate, taekwon-do stb technikákra épülő, mind a „soft”–lágy, kínai kungfu, wu-shu stílusban végrehajtandó - kategóriákban megrendezik a puszta kezes és a keleti fegyverekkel végrehajtott gyakorlatok világbajnokságát, amit a bírói kar pontozása dönt majd el.

 

A világbajnokság menetrendje

 

November 3-án pénteken és november 4-én, szombaton egész nap érkeznek a delegációk, a versenyzők, ekkor tartják a mérlegelést és az orvosi vizsgálatokat. November 5-én, vasárnap a különböző szabályrendszerek versenybírói részt vesznek a hagyományos bírói eligazításon. Aznapra szervezték a WAKO vezérkarának utolsó verseny előtti egyeztetését, és a sok mindent meghatározó számítógépes sorsolást is.

November 6-án, hétfőn 10 órakor rendezik az ünnepélyes megnyitót, majd 11 órától 20 óráig folyamatosan zajlanak majd a selejtezők mind a ringekben, mind a pástokon.

Este a WAKO tagországok vezetőinek fogadását rendezik meg a Parlamentben. November 6-án kedden és 7-én, szerdán folyamatosan zajlanak a selejtező küzdelmek 10 és 20 óra között. November 8-án csütörtökön 10 és 20 óra között a négy közé jutásért és a döntőbe jutásért vívott mérkőzéseket tekinthetik meg a nézők. Ekkor zajlik majd a formagyakorlat verseny első része is. November 9-én pénteken 10 és 20 óra között ismét mérkőzések lesznek a döntőbe jutásért, illetve formagyakorlat versenyt is nézhetnek az érdeklődők. A versenynap természetesen ismét döntőkkel és az eredményhirdetéssel zárul.

November 10-én szombaton 10 és 16 óra között bonyolítják le a döntők harmadik részét. A 19 és 22 óra közötti gálaműsorban többek között  a kiemelt döntőket, gálamérkőzéseket és a világbajnokságot lezáró eredményhirdetést tekinthetik meg a nézők.

 

Népes Békés megyei csapat a hazai vb-n

 

A magyar válogatottban nyolc versenyző képviseli a Békés megyei klubokat. A békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület hat versenyzőt ad a nemzeti csapatba. A ringesek közül Géczei Róbert a K-1 szabályrendszer 67 kg-ban, míg Petrina Pál full-contact 57 kg-ban lép a kötelek közé. Hricsovinyi Károly tanítványai rutinosnak mondhatóak, több világversenyen képviselték eredményesen a nemzeti színeket.

A point-fighting válogatott három békéscsabai újoncot avat. Csák Bence 74 kg-ban, Opauszki  Dávid 79 kg-ban, míg Bálint Zoltán 89 kg-ban próbál eredményt elérni a tatamin. Bár mind a hárman még junior korú újoncok, azért nem mondhatók rutintalannak, hiszen számos korosztályos Európa- és világbajnoki cím, érem, nemzetközi és hazai versenynek sokasága, 14 éves sportmúlt áll mögöttük. Edzőjük, a még mindig villámgyors rúgótechnikájú Debreczeni Dezső visszatérése pedig a világbajnokság egyik nagy látványossága lesz. A nyolcszoros - hétszeres egyéni amatőr és egyszeres profi világbajnok – a veterán kategória 74 kg súlycsoportjában képviseli a hazai színeket. Mint a többi békéscsabai válogatott, ő is bevállalta a tatai edzőtábor megfeszített edzésmunkáját.

A folyamatos, light-contact és kick-light szabályrendszer nehézsúlyában egyaránt a füzesgyarmati Hegyesi Kick-box SE egykori többszörös junior világbajnoka, Vida Balázs indul. A nyurga, szálkás, inas és kőkemény fiatalember Budapesten tanul, és ha felkészülése rendben történt, akkor a +94-es súlycsoport egyik nagy esélyese lehet.

Fegyveres formagyakorlat kategóriában Puravecz Péter, az orosházi Contact Kick-box és Thai-box SE vezetője indul. Hosszú idő óta készül japán karddal, katanával végrehajtott gyakorlatával. A világbajnokság elmondása szerint utolsó versenye lesz, utána a fiatal formagyakorlatosok kinevelésével szeretne foglalkozni.

A világbajnokság fontos részét jelenti a felkészült bírói kar munkája. Békés megyéből két versenybíró működik majd közre, a füzesgyarmati Gasparik Róbert nemzetközi bíró és a békéscsabai Koczka András. Mindketten számos hazai és külföldi nemzetközi versenyen bíráskodtak, és képesek megbízható, jó teljesítményre a bíráskodás terén.

A résztvevők mellett fontos szerepet kapnak a szurkolók várhatóan népes serege, akik a versenyt belépőjegy ellenében tekinthetik meg. A belépőjegyeket az alábbi oldalon lehet online megvásárolni.

 

További programok »

FEL