Busás hasznot termelnek a luxuscikkek

Nemcsak élvezeti cikk vagy státusszimbólum egy luxusautó, egy drága óra vagy egy különleges évjáratú bor. A luxustermékek hosszabb távon jelentősen növelhetik a kifinomult ízlésű tehetősebbek vagyonát. 

A hagyományos befektetésnek tekinthető részvények és kötvények mellett a luxusgyűjtemények gyarapítása jövedelmező alternatív befektetési forma lehet az elitbefektetők egy viszonylag szűk rétegének körében. A drága autók, ritka érmék és bélyegek gyűjtése hosszabb távon is jó stratégiának bizonyulhat a hozamok alapján – írja hétfői számában a Világgazdaság.

A luxustárgyakba invesztálásnál a legnagyobb kihívás az, hogy bár a befektető támaszkodhat szakértői véleményre, saját tapasztalataira vagy történelmi bizonyítékokra, egy-egy ilyen eszköz értékét végső soron a vevő szubjektív ítélete határozza meg. Ráadásul a luxuscikkek a hagyományos eszközöknél jóval nehezebben mobilizálható befektetések, ami további kockázat. Az ilyen eszközök járulékos költségeit a biztonsági kiadások is növelik. Ennek ellenére számos luxustermék kifejezetten jól öregszik, és tízéves időtávon is tetemes hozamokat produkál.

 

 

A luxusautók érnek a legtöbbet, de jobb befektetés az alkohol

Közülük a klasszikus vagy limitált példányszámú luxusautók hozzák messze a legnagyobb értéknövekedést, tízéves távon 334 százalékos hozammal számolhat, aki megengedhet magának például egy Lancia Aurelia B24 modellt.

A Knight Frank 2018-as Wealth Reportja szerint egy különleges bor vagy ritka érme is kiváló értéknövelő, egy évtized alatt közel kétszeres profitot hozhat tulajdonosainak, akik éves szinten is 10 százalék feletti hozammal számolhatnak.

Egy palack kiváló borhoz ráadásul más luxuscikknél alacsonyabb áron is hozzájuthatunk, továbbértékesítését pedig megkönnyíti a pezsgő globális borpiac.

Nem járunk rosszul az ékszerekkel sem, ezek átlagosan 138 százalékos hozammal kecsegtetnek tízéves távon. A drágaköveknél csak feleekkora hozammal számolhatunk. A filatélia is kifizetődő lehet, a ritka bélyegek értéke egy évtized alatt átlagosan a duplájára nőhet. A műtárgyvásárlás már rizikósabb vállalkozás, a tárolás és a biztosítás költségei ugyanis számottevően megterhelik az elérhető hasznot, ami ráadásul igen változó lehet, ám ezzel együtt is közel 80 százalékos hozamra számíthatnak a műgyűjtők.

 

Forrás: Világgazdaság

Megosztás:

Címke: , , ,