Bucsa, Bázakerettye és Mezőtúr területén indít kutatófúrásokat a Mol

2017. szeptember 4. 10:14 | behir

Az utolsó negyedévben indítja el a Mol a koncessziós szerződésben elnyert területek közül Bucsa területén a kutatófúrást – jelentette be a magyar olajipari vállalat kutatás-termelési igazgatója.

Szakál Tamás az idén 80 éves hazai termelés jubileuma kapcsán azt is közölte, hogy a jövő év elején Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok.

Nyolcvan évvel ezelőtt mélyítették le a Zala megyei Budafapuszta mellett a Budafa-2-es kutat, amely az első magyarországi ipari méretű olajtermelést biztosító kőolajlelőhellyé vált, hazánk pedig felkerült a kőolajtermelés világtérképére.

A Mol jelenleg a hazai lakossági gázfelhasználás egyötödét és az olajfelhasználás egytizedét termeli ki Magyarországon. Bár a hazai geológiai lehetőségek korlátozottak, a vállalatnál lévő szaktudásnak és a jelenleg elérhető új innovatív technológiák­nak köszönhetően még évtizedekig lesz Magyarországnak saját termelésű olaja és földgáza.

A társaság idén ismét jelentős összeget fordít a mezőfejlesztésre, továbbá új kőolaj- és földgázkutatási projektekbe kezd. Bucsát, Bázakerettyét és Mezőtúrt Jászárokszállás, ­Okány-Nyugat és Zala-Nyugat területek követik.

A hat szénhidrogén-koncessziós terület összesen közel 4200 négyzetkilométert fed le, így a Mol jogosultságában álló kutatási területek mérete megközelíti a 7500 négyzetkilométert.

 

Forrás: magyaridok.hu

További programok »

Gazdaság

Jövőbeni fejlesztések Mezőberényben

Mezőberény önkormányzata sikerrel pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, „Élhető települések” elnevezésű pályázati felhívásra, és több mint 340 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.
2023. március 21. 18:21
FEL