Csaknem 25 éve készült el az első sör Békésszentandráson. A kisüzem a nagyvállalatokkal való verseny helyett az utóbbi években a prémium sörfőzés felé fordult. Kézműves termékeik közül három nemrégiben nemzetközi díjat kapott: bronzéremmel térhettek haza a sörfőzők egyik legrangosabb európai szakmai versenyéről Csehországból, ahol most először nyert díjat magyar lager sör. A mustrán belga, cseh és német vetélytársakat utasítottak maguk mögé a békésszentandrási manufaktúra mesterei.
Folyamatosan növekszik a kereslet a minőségi, kézműves sörök iránt – ez a tapasztalata az italforgalmazóknak. Az általunk megkérdezett békéscsabai söröző szerint a hölgyek leginkább a könnyebb, kevésbé kesernyés, esetleg gyümölcsös söröket kedvelik. Az uraknál pedig általában a testesebb, keményebb, általában barna söröket fogyasztják szívesen.
A vendéglátóhelyen a békésszentandrási főzde termékei is népszerűek. A változatos ízvilág akár több éven át tartó finomítások eredményeként születik meg – tudtuk meg Pekár Mihálytól, a Szent András Sörfőzde szakemberétől. Mint elmondta, folyamatos kísérletezés kell egy-egy újabb íz megalkotásához. Ráadásul a több mint tucatnyi állandó termékük mellett készítenek szezonális italokat is, ezek egyszeri főzetek.
A folyamatos munka úgy tűnik, meghozta a gyümölcsét, ugyanis nemrégiben a manufaktúra három terméke is bronzérmet szerzett a csehországi World Beer Idol-on. A kisvállalkozás számára fontos a pozitív visszajelzés, mondta a cég ügyvezetője. Bukovinszky Béla hozzátette, a siker arra sarkallja őket, hogy jövőre ezüst vagy arany helyezést tűzzenek ki célul. Szerinte nincs tökéletes sör, csak törekedni lehet rá. Úgy fogalmazott, a díjat nemcsak maguknak, de az egész országnak, és a hazai kisüzemi sörfőző szakmának is szerezték.
A sörfőzde kézműves termékei Magyarországon is felkeltették a szakma figyelmét. Egyik gyümölcsös italuk például tavaly elnyerte az Ország Söre címet.