Borotvapengékből és borotválkozási eszközökből nyílt kiállítás Békéscsabán

2019. május 23. 13:48 | Gyemendi Réka

Borotvapengékből és borotválkozási eszközökből nyílt kiállítás a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron (BTF) szerdán. A tárlat anyagát a budapesti Marosi József hozta el Békéscsabára.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Sós Imre, a BTF állomásfőnöke, a Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület E. elnöke. Kiemelte, hogy már a turisztikai főpályaudvar megnyitása óta fontos célnak tekintették, hogy különböző hobbigyűjteményeket kutassanak fel és mutassanak be Békéscsabán.

A kiállítást dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának Igazgatója nyitotta meg, aki visszatekintett a borotválkozás múltjára.

– Állítólag már az egyiptomi piramisokban is találtak olyan aranyeszközöket, amelyek nem szolgálhattak másra, mint borotválkozásra. Később jöttek a görögök: Nagy Sándorról feljegyezték, hogy katonáinak ajánlotta a csaták előtt, hogy borotválkozzanak: mindezt állítólag azért, hogy az ellenség ne tudjon a szakállukba kapaszkodni. A borotválkozás később igen nagy karriert futott be a tisztálkodás és a kultúrhistória történetében – fogalmazott dr. Erdész Ádám.

 

Kép: behir.hu

 

Marosi József kiemelte: már ötvenegy éve gyűjti a borotválkozási eszközöket, csak borotvacímkéből 39 460 darabbal rendelkezik, de gyűjt mindenféle olyan tárgyat, ami a borotválkozással kapcsolatos. A kiállításon megtekinthetőek porcelán borotvahabzó tálak, pengefedők, borotvakések és -fedők, szappantartók, pamacsok, borotvatartó tokok, borotválkozást bemutató képeslapok és plakátok is.

– Az 1700-as 800-as években majdnem minden férfinek szakálla volt, a borotvált arc elterjedése az első világháború idejére tehető. Akkoriban voltak gáztámadások  gázgránátokkal, ami miatt gázálarcot kellett a katonáknak felvenniük. A szakálluk miatt azonban az álarc alá ment a gáz, így kötelezővé tették a borotvált arcot, amivel rengeteg életet mentettek meg. Ezután vált szokássá a borotválkozás - ismertette a gyűjtő. A kiállításon látható legrégebbi borotva az 1890-es évekből származik.

 

Kép: behir.hu

A kiállítás június 23-ig látogatható minden nap 10-17 óráig a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar várótermében.

 

További programok »

FEL