Bornemissza fordulat? – Sorra tűnnek el a kocsmák vidékről

2024. január 29. 08:26 | behir.hu

Egyre erősödő tendencia a kiskocsmák eltűnése, amely akár – pozitívan megközelítve – az alkoholfogyasztás vélt visszaesését is jelenthetné. Ugyanakkor ezen italkimérők egyúttal közösségi térként is funkcionáltak, hiányuk pedig több problémát is felvet.

– Fokozatosan tűnnek el az igazi falusi kiskocsmák, presszók és talponállók is az iskolák, óvodák, posták, boltok, és takarékszövetkezeti fiókok után. A bezárásokat az alkoholfogyasztás visszaszorításának szándéka is motiválhatja, azonban ezek a helyek gyakran voltak az utolsó közösségi terek, ahol nem csupán az ivás, hanem a szórakozás és különféle programok is helyet kaptak – jelent meg az ATV riportjából.

A kocsmák számának csökkenése összefügghet azzal, hogy a személyes találkozásokat sok esetben kiváltotta az otthoni, online vagy más formában végzett szabaidős tevékenység. Ez pedig a kutatások szerinte nem csupán nagyvárosi "szindróma". Falvakban, községekben ugyanúgy előfordult, szerte az országban, ráadásul az általános tendencia vélhetően ugyanarra az okra vezethető vissza: a pandémiára.

– A KSH legfrissebb adatai szerint a vendéglátóhelyek száma 13 762 darabra csökkent 2023 első felében, míg 2022 azonos időszakában 14 964 hely üzemelt még, ami már visszaesés volt a 2019-es 17 018-as számhoz képest. A nagy bezárási hullám így láthatóan a koronavírus-járvány miatt indult meg – írta meg a Portfolio.hu

Forrás: ATV/Portfolio

További programok »

FEL