Boldog Gusztáv: A csókák túl járhatnak az emberek eszén

2022. május 18. 06:28 | Csiffáry Zsuzsanna

A csóka a madarak osztályának verébalakúak rendjébe, ezen belül a varjúfélék családjába tartozó faj. Kéményseprő madárnak is nevezik. A csóka főleg a nyílt terepeken, ritkábban a fákon keresi táplálékát. Több módszerrel jut táplálékhoz, mint például a csipegetés, kőforgatás, szétrugdosás, a talaj csőrrel való átvizsgálása. Továbbá a szántó traktorokat és ekéket követve felszedegeti a kifordított gilisztákat. Több emlős hátán is sürgölődik innen a kullancsokat szedi fel.

Boldog Gusztáv, természetvédelmi őrkerületvezetővel találkoztunk munka közben, akit a csókákról kérdeztünk.  

– Mennyire jellemző a csókák jelenléte Békéscsabán?

– Ezek a madarak, abszolút e táj madarai. Elsősorban természetesen olyan helyen szeretnek megtelepedni, ahol nyilvánvalóan van táplálkozó és szaporodó hely. Ezek legtöbbször az odvak, illetve különböző falüregek. A természetben a fák korhadt belsejét keresik, így például Békéscsabán, a Széchenyi ligetben a platánok korhadásaiban láthatóak, de mindenféle üregbe betelepszenek. Az épületek zugaiba is tanyát verhetnek, például a kéményekbe, és más madarak használaton kívüli fészkeit is elfoglalhatják.

 

– Köztudott, hogy a csóka különbözik madártársaitól.

– Ha arra gondolsz, hogy az egyik legintelligensebb madár, akkor igen. A varjúfélék egyébként is azok. A csóka ezek közül is kiemelkedő jelenség. Egyik érdekessége, hogy még az emberi hang utánzására is megtaníthatók.

 

– Okozhatnak-e bosszúságot az embereknek?

– Éppen amiatt okozhatnak bosszúságot, mert intelligensek. Előfordulhat, hogy túljárnak az ember eszén, oda fészkelnek, ahová tudják, hogy nem érhetnek el hozzájuk. Az kicsit dühítő, mikor egy kolónia az ember ablaka elé fészkel. De számottevően nem kell velük ez ügyben számolni.

 

– Ilyenkor következik az, hogy megkérdezzem, tilos őket bántani?

– Abszolút tilos! Mindannak ellenére, hogy zajos madarakról van szó, fészkét és a madarat tilos bántani. Természetvédelmi értéke 50 000 forint.

További programok »

FEL