Bőgő motorok, füst és égett gumiszag: Tótkomlós belvárosában versenyeztek

2016. május 15. 16:18 | Varga Diána

Ha épp keresztülvágunk egy városon, a legkevésbé sem arra számítunk, hogy versenyautókkal találjuk szembe magunkat. Egy hétvégére minden évben felborul ez a rend Tótkomlóson azért, hogy power-sprintesek mérkőzzenek meg egymással. 

"Nekem az tetszett a legjobban az autókban, hogy nagyon gyorsak és nagyon jó a hangjuk!” Ezt mondta stábunknak az egyik résztvevő. Véleményével nem volt egyedül, a borongós, hűvös idő ellenére minimum ezres nagyságrendben érkeztek a nézők a hetedik Tótkomlós Racingre. A legtöbben mi másért, mint az autók szeretete miatt látogattak ki a rendezvényre.

Karasz Róberttől, a szervező Tótkomlósi Autósport Egyesület elnökétől megtudtuk: mivel hegyek nincsenek az Alföldön, de szerették volna közelebb hozni a különleges versenyhangulatot a viharsarkiakhoz, ezért azt találták ki: a belvárosban alakítják ki a versenypályát. Tótkomlós kellős közepén valamivel több, mint 3 kilométernyi szakaszt zárnak le évről évre, hogy itt dübörögjenek végig az autók. Idén mintegy 100-an neveztek, az amatőröktől az országos rallybajnokság résztvevőiig. Karasz Róbert azt is hozzátette: a lezárások miatt adódhatnak kellemetlenségek, de ezt a lakosság már megszokta, sőt, sokan látogatnak ki a látványos megmérettetésre szurkolni. Az amatőr pilóták között volt olyan, aki azt mondta, kifejezetten csak ezen a versenyen vesz részt, jó a hangulat, a pálya, rendszeres visszatérő.

Nagy Mátyás a profik közé tartozik, kérdésünkre úgy fogalmazott: az, aki el kezd versenyezni Magyarországon, ilyen versenyeken kezd, ezért sokkal biztonságosabbak a versenyek, mint a rally első osztályban. A azért pálya azért feladta a leckét a profibb versenyzőknek is, főként azoknak, akik más szakágban mérettetik meg tudásukat. Kárai Péter driftversenyző: mint mondta, utcai aszfalton kell végigszáguldaniuk, rengeteg kavicsfelhordással, nagyon sok szűk kanyarral. Kihívást okozhatnak a padkák is, így ez a fajta verseny sokkal bonyolultabb, mint bármi. 

A gumiégetés mellett ahogy az előző években, idén is nagy hangsúlyt kapott a jótékonyság. Akik a VIP versenyautókba beszállókártyát vásároltak, a tótkomlósi rászoruló gyermekeket támogathatták. 

Külön érdekesség, hogy a biztonságra nagy gondot fordítottak a szervezők, idén a megye településeiről mintegy 150 polgárőr biztosította a a kijelölt pályákat, és segítette az autósokat a forgalomeltereléseknél.

FEL