Bodó Sándor: A pályaválasztáshoz már nem elég egy szórólap

2019. október 1. 17:35 | Sipos Gábor

A Békés Megyei Kormányhivatal kétnapos pályaválasztási vásárt rendez a CsabaParkban. A rendezvényre diákokat, szülőket egyaránt várnak, hisz egy fiatal életében a pályaválasztás az egyik legfontosabb döntés.

Az idei rendezvény mottója: Jó pálya – És a tiéd? E gondolat szerint a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a továbbtanulás és a szakma kiválasztásánál a diákok felelős és jó döntést hozzanak. Közel 100 kiállító igyekszik impulzív módon bemutatni az iskoláját vagy egy-egy munkahelyet. A tanulók belekóstolhatnak számtalan foglalkozás, akár a kereskedő, a cukrász, a traktoros vagy éppen a katonai munkakörök alapfeladataiba.

A rendezvény megnyitóján a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár, Bodó Sándor kiemelte, hogy a most pályát választó generáció már nem az, amely kezébe oda lehet nyomni egy szórólapot.

– Hajlamosak lehetünk arra, hogy egy iroda homályában kitaláljuk a tükéletes receptet, pedig az az ilyen rendezvényeken születik meg. Nagyon fontos egy ilyen találkozási pont. Nincs annál jobb, mint amikor az iskolák, a munkaadók és a jövő munkavállalói, a gyerekek a szüleik kíséretében találkozhatnak – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy nem csak a diákoknak kedveznek az ehhez hasonló rendezvények: ma már a cégeknek is jól felfogott érdekük, hogy jólképzett munkavállalókat találjanak. Rámutatott arra is, hogy a vásáron megforduló diákok pár év múlva valószínűleg már az ő alkalmazásukban állnak.

- A Békés Megyei Kormányhivatal, immár nagyon komoly hagyományokkal bíró rendezvénye elsősorban a pályaválasztás előtt állóknak szól, de azoknak is, akik már elindultak egy úton, de mernek kockázatni, újat tenni és új dolgokat kipróbálni. Érdemes tehát tájékozódni, megállni a foglalkoztatóknál, megnézni a munkafolyamatokat és elbeszélgetni az intézmények vezetőivel. Továbbá ez a program az álmokról, a lehetőségekről és a döntésről is szól - hangsúlyozta köszöntőjében Takács Árpád kormánymegbízott.

 

 

A kétnapos rendezvény társszervezője a Békés Megyei Kormányhivatal, amely több mint 20 éve rendez hasonló pályaválasztási vásárokat.

– A kormányhivatalnak elsősorban az a fontos foglalkoztatási szervezetként, hogy jó szakmát tanuljanak a fiatalok. Később az is nagy hangsúlyt kap, hogy az elsődleges munkaerőpiacon Békés megyei munkáltatóknál helyezkedjenek el a megszerzett szakmájukkal – emelte ki Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője.

Tavaly országosan 5400 rendezvényen, 97 ezer pályaválasztás előtt álló fiatalt mozgattak meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai. Dr. Orosz Tivadar, a megyei kamara elnöke elmondta, hogy változatos módszerekkel mutatják be a lehetőségeket.

– Célirányosan tájékoztatjuk a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Feladataink között üzemlátogatások szervezése, szülői értekezleteken való részvétel, osztályfőnöki órákon való részvétel és ott a szakmák, iskolákról szóló tájékoztatók ismertetése szerepel. Úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb feladatunk, hiszen a pályaválasztás, az iskolaválasztás mindannyiunk életében talán a legfontosabb, egész életet befolyásoló döntés  – hangsúlyozta dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A tanácstalan vagy bizonytalan diákoknak a pályaválasztási döntésben nagy segítség lehet a vásár, amely a CsabaPark szinte teljes területén várja két napon keresztül a Békés megyei általános- és középiskolás végzősöket.

További programok »

FEL