Pályaválasztási vásár: A második nap az agráriumé volt

2019. október 3. 13:54 | Sipos Gábor

A kétnapos Pályaválasztási Vásár második napja specifikusan a mezőgazdaság témakörére épült. A pályaválasztó diákok a közel 100 kiállító iskola és munkáltató mellett megismerkedhettek az agráriummal is.

A Békés Megyei Kormányhivatal cseppet sem titkolt célja, hogy minél több fiatal megismerje és megszeresse az agrárágazat tevékenységeit, illetve ilyen irányú tanulmányokat folytasson. A második nap megnyitóján dr. Kulcsár László hangsúlyozta, hogy a mottóban minden benne van: "Szükség van rád, légy te is agrárszakember Békés megyében".

– A rendezvény azt célozta meg, hogy az agráriumot már a legfiatalabbak körében is reklámozzuk, propagáljuk, orientáljuk őket, képezzék magukat közép- vagy felsőfokon, mert a mai mezőgazdaság már nem azonos a régi életmóddal – emelte ki dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke.

A nap folyamán a továbbtanuló fiatalok egy új helyszínen, külön az agrárágazat bemutatásával foglalkozó sátorban találkozhattak a témakör köré csoportosuló tanulmányi lehetőségekkel és munkaadókkal. A megye elnéptelenedését, a mezőgazdasági szakemberek létszámcsökkenését meg kell állítani. Ezt a kérdést, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve oldja meg a Békés Megyei Kormányhivatal – hangsúlyozta Rákóczi Attila.

– Kétféle megoldás van, amit mi magunk is tapasztalunk. Az utóbbi időben a közös agrárpolitikának köszönhetően a támogatási rendszeren belül több lehetőség is volt arra, hogy a fiatalok támogatáshoz tudjanak jutni saját gazdaság kialakítására, fenntartására vagy működtetésére. Ez iránt kiemelt volt az érdeklődés a megyében és országos szinten is – hangsúlyozta a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Az agrárszakmában generációváltás zajlik, az új technológiákhoz új, hozzáértő szakemberekre van szükség. Országosan is innovatív az a kezdeményezés, amelyben kiemelt szerepet kap az agrárszektor egy pályaválasztási rendezvényen. Szebegyinszki Georgina 2018-ban került az év agrárembere döntősei közé, emellett őt választották az Agrárvilág Szépének. A hölgy 2012 óta a családi vállalkozásuk ügyvezetője, több mint 1000 hektáron gazdálkodnak.

– Szakemberhiány van az agráriumban és nagyon fontos, hogy a fiatal generációt erre a pályára csábítsuk, hiszen a generációváltás mellett folyamatos technológiai váltás megy végbefe Kifejezetten szükség van a fiatal agrárszakemberekre, akik ezeket a technológiai újításokat ténylegesen alkalmazni tudják – emelte ki Szebegyinszki Georgina.

A Pályaválasztási Vásár második napján mintegy 35 iskola és közel félszáz munkáltató is kiállított a CsabaPark területén megtartott rendezvényre.

 

Galéria

 

További programok »

FEL