Bill Clinton: Magyarország diktatúrát akar

2016. május 17. 07:27 | Fekete Kata

A volt amerikai elnök szerint a lengyelek és a magyarok az USA-nak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából és tekintélyelvű diktatúrát akarnak - és persze nem kérnek a külföldiekből. Bill Clinton ezzel Donald Trumppal állította párhuzamba Orbánékat – írja az Index.

- Lengyelország és Magyarország - két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül - most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket! Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt! – mondta Bill Clinton.

Nem ez az első eset, hogy a nyugdíjas Bill Clinton kissé erős megfogalmazásokkal próbálja feltüzelni a közönséget egy-egy kampányrendezvényen, és az sem lenne meglepő, ha ezúttal is majd finomítania kell utólag szavait. 2014 őszén Clinton ennél jóval keményebben is fogalmazott, amikor Orbán Viktornak az illiberális államokat éltető hírhedt tusványosi beszédére reagált:

- Ott van a magyar miniszterelnök. A magyarok rengeteggel tartoznak Amerikának. Ő (Orbán) szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból. Maradni akar örökre, és pénzt – jelentette ki Bill Clinton.

Az Index teljes cikke itt olvasható.

FEL