Bíbicek fészkelnek a kardoskúti gyepeken

2020. május 25. 07:39 | behir

A legeltetéses természetvédelmi kezelésnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén is szép számban fészkelnek bíbicek. Így van ez a Kardoskúti Fehértó részterületen is, ahol az apró fiókák lassan már kibújnak a tojásból – írja a nemzeti park hivatalos honlapja.

Sok más madárfajhoz hasonlóan a bíbicek száma is csökkenő tendenciát mutat, főként Nyugat-Európában. Ennek elsődleges oka a legeltetéses állattartás visszaszorulása. A bíbicek ugyanis a rövid füvű, kisebb térszintbeli különbségekkel tarkított, mozaikos területeket kedvelik. Itt könnyen megtalálják a táplálékul szolgáló rovarokat, pókokat, legyeket, hangyákat, szöcskéket, sáskákat, lárvákat és puhatestűeket. Ilyen terepviszonyok azonban csak ott tudnak kialakulni, ahol a gyepeket rendszeresen legelik a juhok, szarvasmarhák, bivalyok.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság jelentős szerepet vállal a puszták legeltetéssel történő fenntartásában. A magyar szürkemarhák, cigája és racka juhok legeltetésnek köszönhetően változatos terepviszonyok alakulnak ki, ezáltal változatosabbá válik a rovarvilág, ami aztán madárfajok sokaságát vonzza.

 

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

 

További programok »

Világ

Folytatódnak a harcok? - Lezárult a népszavazás a megszállt ukrán területeken

Az ukrajnai Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén a szavazók 93,11 százaléka, a szakadár Luhanszki Népköztársaságban 98,42 százaléka, a Donyecki Népköztársaságban a 99,23 százaléka, Herszon megyében pedig 87,05 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozásra a szeptember 23. és 27. között megtartott népszavazáson.
2022. szeptember 28. 09:07
FEL