Bezártak a fürdők, a sportolók azonban használhatják a medencéket

2020. november 24. 07:29 | Vincze Attila

A kormány járványügyi szigorításainak értelmében Békés megyében is bezártak a fürdők. Van, ahol a magas üzemeltetési költségek és a kevés vendég miatt jelenleg még a bezárás is jobb, mintha nyitva lennének. Az úszómedencék azonban a versenysportolók miatt továbbra is üzemelnek, így azok működési költségeivel a fürdők már nem tudnak spórolni.

A Gyulai Várfürdőben a járványügyi szigorítások miatt december 10-ig biztosan nem fogadhatnak vendégeket. A fürdő egy viszonylag erős nyári szezont zárt, azonban a járvány második hulláma miatt szeptembertől már folyamatosan csökkent a vendégek száma – ezt mondja a Gyulai Várfürdő igazgatója. Kun Miklós úgy fogalmazott, hogy legutóbb már csak 100-150 vendég látogatta naponta a fürdőt, így szerinte a magas rezsiköltségek miatt jobb, hogy most be kellett zárniuk.

- Év végére az előrejelzéseink alapján 300 millió forintos veszteséget prognosztizál a Várfürdő, és azzal, hogy most leálltunk, havonta 25-30 millió forint veszteséget könyvelünk el. Ez egyébként jobb ebben az esetben, mintha üzemelnénk. Van állami bértámogatás, illetve járulékkedvezmény, amit igénybe tudunk venni és ez számunkra nagyon fontos, nagy segítséget jelent nekünk - hangsúlyozta.

Békés megye egy másik nagy vizes létesítménye, a gyopárosi élményfürdő is zárva tart a nagyközönség előtt. A fürdő vezetése az elmúlt napokban mindent megtett azért, hogy ezt az időszakot a lehető leghasznosabban töltse el.

- Kézi és gépi erővel takarítjuk és fertőtlenítjük a medencetereket, a padozatokat, üvegfelületeket tisztítunk, illetve elvégzünk minden olyan karbantartási munkát, amit ebben az időszakban meg lehet csinálni. Amíg jó idő volt, addig olyan festési, karbantartási és felújítási munkákat is tudtunk végezni, amit egyébként a tavaszi nyitás előtt, kimondottan csak március, április hónapban tudtunk volna megcsinálni - fogalmazott Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A járványügyi szigorítások érintik a sportéletet is: a hobbiszerű csapatsportokat betiltották, a versenyzők azonban továbbra is használhatják a létesítményeket. Nincs ez másképp a békéscsabai Árpád-fürdőben sem: a vízilabdások a járványügyi előírások betartása mellett továbbra is edzhetnek, illetve lejátszhatják a mérkőzéseiket is.

- Az edzések folyamatosan, minden nap meg vannak tartva minden korosztálynak. Ezzel küzdöttünk, más uszodák kicsit elkapkodták a döntést és mihelyst kiderült, hogy lesz szigorítás, le is engedték a medencét, de nálunk hasonló probléma nem volt - mondta Fodor Ádám, a Csabai Csirkefogók Víziladba Klub vezetőedzője.

Az Árpád-fürdő uszodáját ebben az időszakban a Békéscsabai Előre Úszó Klub igazolt versenyzői is használhatják. Szarvas János vezetőedző megkeresésünkre elmondta, hogy a vízilabda klubbal közösen alakították ki azt az edzésrendet, ami mindenkinek biztosítja a folyamatos munkát az uszodában. Hangsúlyozta, hogy csak addig járhatnak a fürdőbe a sportolók, amíg nem jelenik meg náluk tömegesen a fertőzés.

Gazdaság

Közzétették, mikor utalják idén a nyugdíjakat

Az első idei nyugdíjfizetésen már túl vagyunk, azonban csak most tette közzé a Magyar Államkincstár 2021-es utalások dátumait. Az alapelv továbbra is az, hogy minden hónap 12. napján történjen meg az utalás. Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
2021. január 16. 18:31
FEL