Betiltják az eldobható műanyag használatát a Mount Everesten

2019. augusztus 24. 15:38 | behir

A helyi hatóságok a közelmúltban 11 tonna szemetet hoztak le a hegyről.

A nepáli hatóságok betiltották az egyszer használatos műanyagok használatát a Mount Everest-régióban, hogy csökkentsék a hegymászók által hátrahagyott szemetet – írja az MTI. A tilalom 2020 januárjától lép életbe.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a Mount Everest és környéke hosszú távon tiszta maradhasson – mondta a BBC-nek egy helyi illetékes.

A nepáli tartományban minden 30 mikronnál vékonyabb falú műanyagpalackot és más műanyagot betiltanak. Arról, hogy milyen büntetést kapnak azok, akik megszegik a tilalmat, egyelőre nem adtak ki tájékoztatást. A túrákat szervező vállalkozások, a légitársaságok és a Nepáli Hegymászó Szövetség is együttműködik a hatóságokkal a tilalom betartásában.

Khumbu Pasang Lhamuba évente tízezerszámra érkeznek a turisták, a kormány pedig igyekszik egyre több lépést tenni azért, hogy csökkentse az idegenforgalom káros hatásait a térségben, a helyi hatóságok a közelmúltban is 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről.

Több új javaslat is született a közelmúltban: szigorítanák a hegy megmászásának feltételeit, továbbá a testület azt is ajánlotta a kormánynak, hogy emelje a jelenlegi 3,2 millió forintról legalább 10,3 millió forintra a Mount Everest megmászására kiadott engedély árát.

A 2019-es mászási szezonban rekordszámú, 885 hegymászó próbált feljutni a Mount Everestre, a csúcsra indulók közül 11 ember halt meg vagy tűnt el.

Forrás: MTI

További programok »

Világ

FEL