Betáplálás nélkül: mától hatályos a napelemekre vonatkozó új rendelet

2022. október 27. 10:46 | behir.hu

Érdemes észben tartani, hogy a vízválasztó határidő október 31. Akik addig benyújtják az igényüket, vagy már most is élnek a betáplálás lehetőségével, azokra nem vonatkozik a szigorítás. Utána viszont csak közvetlenül lehet felhasználni a megtermelt energiát. A felfüggesztés megszüntetésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz majd javaslatot.

– Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát a villamosenergia-hálózatba, az azután igényt bejelentők viszont csak saját használatra fordíthatják azt, amíg a hálózatfejlesztés tart – erről Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár nyilatkozott annak apropóján, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a napelemek hálózatba történő betáplálását szabályozó kormányrendelet. Az új szabályozás már csütörtöktől hatályos.

A kormány a szankciós energiaválság miatt ugrásszerűen megnövekedett napenergia igények kiszolgálására elrendelte a villamosenergia-hálózat fejlesztését. Mivel a fejlesztés megvalósításáig tehermentesíteni és stabilizálni kell a hálózatot, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében 

A kormány ideiglenesen felfüggesztette a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszereknél, 
ezzel együtt egyszerűbbé teszi a napelemes rendszerek telepítését.

A napenergia betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, akik már most élnek a betáplálás lehetőségével és akik 2022. október 31-ig benyújtják a igényüket. Az ezt követően megtett igénybejelentések alapján telepített háztartási méretű kiserőművek viszont a megtermelt energiát közvetlenül használhatják majd fel anélkül, hogy a hálózatra betáplálnák a helyben fel nem használt villamosenergia felesleget. A megtermelt energia helyben történő hasznosítását többek között elektromos fűtés-hűtés, vízmelegítés vagy a napelemes rendszer mellé telepített akkumulátor használata biztosíthatja, így az akkor is rendelkezésre állhat, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését.

Az akkumulátorok telepítését a kormány is ösztönözni fogja, amint az európai uniós források elérhetővé válnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig rendszeresen ellenőrzi hálózat állapotát és javaslatot tesz a betáplálás felfüggesztésének megszüntetésére. De a döntés a technológiai és ipari miniszteré, aki az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésének időpontjáról és ütemezéséről rendeletben határoz.

Igénybejelentésnek minősül a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat.

Fontos részlet, hogy a rendelet értelmében az is feltáplálhat a közcélú hálózatra, aki bár 2022. október 31-et követően tett igénybejelentést, de igazolni tudja, hogy az igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor. 

A betáplálás felfüggesztésével egyidejűleg 

- egyszerűsödik a napelemek beszerelésének engedélyeztetése, 
- gyorsabbá válik az igénybejelentés folyamata 
- és csökken az ezzel járó adminisztráció is. 

Forrás: Magyar Közlöny/VG

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL