Béremelés az egészségügyben

2016. szeptember 29. 11:30 | Mikóczy Erika

Majdnem 98 ezer egészségügyi dolgozó kap béremelést a jövő hónapban, és az illetékesek szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy október elején ez a pénz ott is legyen az érintettek számláján.

Az utóbbi évtizedek legjelentősebb, többlépcsős egészségügyi bérfejlesztése nyomán több mint 79 ezer szakdolgozó részesül átlagosan 26,5 százalékos béremelésben, majdnem 17 ezer szakorvos és közel 500 szakgyógyszerész bére nő bruttó 107 ezer forinttal, és több mint 1300 felsőfokú végzettségű egészségügyi dolgozóé bruttó 50 ezer forinttal.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár hangsúlyozta: a bérrendezés esélyt ad arra, hogy a magyar orvosok, ápolók fizetése felzárkózzon a visegrádi négyek átlagához. Mint mondta, bízik abban, hogy a lépéssel sikerült azt üzenni, hogy érdemes itthon, a magyar betegekért dolgozni.

A Medicalonline szakportál információjára reagálva az államtitkár megerősítette, hogy megszűnik a fiatal szakorvosoknak nyújtott havi 151 ezer forintos támogatás, mert – mint hangsúlyozta – ezt váltja fel a 107 ezer forintos béremelés. Ez utóbbi, a különféle pótlékokat, túlórákat is beszámítva a négyszáz érintett orvosból alig egy tucatnak jelent majd fizetéscsökkenést, ám ha ezt nem lépik meg, akkor kezelhetetlen lett volna a bérfeszültség a még szakvizsga előtt álló és a már évek óta dolgozó szakorvosok között.

Forrás: Magyar Idők

FEL