Bemutatták az élelmiszer-ellenőrzési technikus képzést a Zwackban

11:03 | Babcsák Dóra

A BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolában részletesen bemutatták az élelmiszer-ellenőrzési technikus képzést egy laboratóriumi bemutatón, valamint elárulták kinek ajánlják a szakmát és milyen továbbtanulási lehetőségeket biztosítanak azoknak a tanulóknak, akik érdkelődnek a természettudományi ágazatok iránt.

– Az intézmény az élelmiszeripar ágazaton belül két technikusi képzést működtet: az élelmiszer-ellenőrzési technikus, valamint a sütő- és cukrász technikus szakmát. A 9–10. évfolyamon a tanulók közös ágazati alapoktatásban vesznek részt, majd a szakmai képzés kezdetével külön folytatják tanulmányaikat. Mindkét technikusi képzésben hangsúlyos szerepet kaptak a laborgyakorlatok – mondta el Vassné Dobra Julianna, az intézmény gyakorlati oktatásért felelős igazgató-helyettese.

Szaszákné Pallag Erzsébet élelmiszer-ellenőrzési technikus szakoktató kiemelte, hogy azokat a diákokat várják a képzésre, akik természettudományos érdeklődésűek, szeretik a precíz, aprólékos, laboratóriumi munkát. 

– A diákok átfogó ismereteket kapnak az élelmiszeripar minden területéről. Tanulnak mikrobiológiát, analitikát, minőségellenőrzést, biztosítást különböző élelmiszeripari technológiák alapjait – fogalmazott. Hozzátette: Ezzel a képzéssel el tudnak helyezkedni élelmiszeripari gyártó, termelő, forgalmazó cégeknél, illetve olyan helyen, ahol HACCP rendszert működtetnek, de megállják a helyüket szolgáltató laboratóriumokban is, mint asszisztensek, vagy végtermék minősítési laboratóriumokban is.

 

 

A bemutató során az érdeklődők betekintést nyerhettek a tanulók gyakorlati munkájába, akik vizsgálták az energiaitalok és teák cukortartalmát, mikroszkópos vizsgálaton festették az élesztősejteket, meghatározták az élő és elhalt sejtek arányát, higítási sorozatokat készítettek, valamint tejsűrűség-vizsgálatot végeztek laktodenziméter segítségével. A mérések alapján megállapították, hogy a tej megfelel-e a minőségi követelményeknek, illetve nem volt-e vizezett.

A képzés gyakorlati oldaláról Nehéz Ilona, végzős tanuló is beszélt, elmondta, hogy érettségire épülő, kétéves képzésben vesz részt.

– Azért választottam ezt a szakmát, mert nagyon szerettem volna az élelmiszerek összetevőit jobban megismerni, és a különböző élelmiszereket megnézni, hogyan is készülnek. Ez a szakma nekem pont ezt a lehetőséget adja.

Az élelmiszer-ellenőrzési technikus képzés ötéves formában 9. évfolyamtól indult, emellett érettségire épülő, kétéves képzés is elérhető. Az iskola tapasztalatai szerint a természettudományok és a laboratóriumi munka iránt érdeklődő diákok jól érzik magukat ebben a képzési formában.

 

Galéria

További programok »

FEL