Békésen megkezdődött az Európa a polgárokért projekt

2016. szeptember 11. 08:25 | behir.hu

A Madzagfalvi Napok egyik kísérő rendezvényeként valósult meg egy nívós konferencia sorozat az Európa a polgárokért, Demokratikus elkötelezettség és polgári részvétel c. projekt keretében.

Békés városa testvértelepülésekkel és partner városokkal összefogva nyújtott be pályázatot a "Europe for citizens" programhoz, amelyet aztán támogatásra alkalmasnak ítéltek Brüsszelben, így elkezdődhetett a megvalósítás. A pályázat első rendezvénye valósult meg a hétvégén, amelynek fő témája az európai polgári kezdeményezések voltak.
„Büszkék vagyunk, hogy otthont adhattunk az eseménynek és a Békésre érkező vendégeink a nívós szakmai program mellett megismerhették városunkat, valamint még szorosabbra tudtuk fűzni testvérvárosi kapcsolatainkat a pályázat adta lehetőségek által. Az előadásokon többek közt betekintést kaptunk az európai törvényhozási mechanizmusba, amit különösen fontosnak tartok. Jövő év márciusáig még négy rendezvény lesz, hiszen októberben a Vajdaságban, novemberben Lengyelországban, decemberben pedig Erdélyben folytatódik a konferencia sorozat, majd a záró esemény ismét városunkban lesz 2017. márciusában.” – mondta Kálmán Tibor alpolgármester.

Világos Tibor a Vajdaságból érkezett és a projektben partnerként szereplő Moholt képviselte. „Nagyon örülünk, hogy itt lehettünk Békésen és építhettük nemzetközi kapcsolatainkat. Mi már tavaly is valósítottunk meg egy hasonló programot odahaza, ebből kifolyólag úgy néz ki, hogy kedvező volt az a megítélésünk. A pályázat következő rendezvénye októberben Moholon lesz, szeretnénk  egy hasonló színvonalas rendezvényt megszervezni, ahová természetesen szívesen várjuk a békésieket, a lengyel és erdélyi, valamint további partnereket

Végül Szilágyi Tamást kérdeztük, aki a szakmai megvalósításért felelős szakemberként vett részt az eseményen.

Miről szól a program?

- Békés városa 2015-ben nyerte el az EU audiovizuális oktatási és kulturális ügynökségének az Európa polgárokért programja keretében benyújtott pályázatát, ami a testvérvárosi hálózatok építését célozza meg. És Békés városa már meglévő testvérvárosi hálózatára alapozva egy olyan nagyon időszerű európai kérdésről szervezett egy hálózati tanácskozássorozatot, ami az európai polgári kezdeményezés. Ennek a rendezvény-, találkozó-, tanácskozósorozatnak vagyunk az első állomásán itt Békésen. A következő alkalmakkal Szerbiában, Lengyelországban, Romániában, illetve jövőre még egyszer itt Békésen fog folytatódni ez a tanácskozás. 

Milyen témákat boncolgatnak? 

- A fő témánk az európai polgári kezdeményezés, ami egy nagyon izgalmas eszköz. A polgárok közvetlen beleszólását biztosítja az uniós politikák alakításába. Európa szerte már számos ilyen kezdeményezés volt 2012. óta, ha jól emlékszem 51. Harmincegyet-kettőt be is fogadtak, és nagyon reméljük, hogy fel tudjuk hívni a figyelmet erre a lehetőségre. Nem csupán Magyarországon, hanem a külföldi partnervárosokban is. És talán inkább arra szeretnénk a figyelmet felhívni, hogy az EU-nak mi nem csupán "passzív" elszenvedői vagyunk, hanem igenis aktív polgárként, résztvevőként is jelen kell lennünk, úgy a politikában, mint polgárként a magunk környezetének, akár mikrokörnyezetének - lásd város - alakításának, helyi politikájának alakításában is. 

 

FEL