Békéscsabára is megérkeztek az új személyi igazolványok

2016. január 14. 06:54 | behir.hu

Megérkeztek az elektronikus személyi igazolványok Békéscsabára. Az új irat ellátja a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit, de úti okmányként is használható az Európai Unión belül. Így várhatóan meggyorsítja majd a közigazgatási ügyintézést. A digitális aláírásnak köszönhetően pedig az igazolvány tulajdonosa már elektronikus úton is bármikor tehet magánokiratnak megfelelő jognyilatkozatot.

Szabó Viktor, a Békéscsabai Kormányablak osztályvezetője elmondta, az új személyi egy úgynevezett elektronikus tároló elemet (chip-et) tartalmaz, amely különböző elektronikus kártyafunkciókat rejt. Ilyen a digitális úti okmány funkció, amely az útlevél biztonsági szintjére emeli az új igazolványt. Vagy az elektronikus azonosítási funkció, amivel a közigazgatási ügyek intézését lehet felgyorsítani.Az új okmányt 16 biztonsági elemmel védik, többek között transzparens hologrammal,biztonsági alnyomattal, változó lézerképpel, Braille-írással, lézergravírozott okmányszámmal, optikailag változó tulajdonságú ábrával és kétdimenziós vonalkóddal (QR-kóddal).

Ezeknek a tulajdonságoknak is köszönhető, hogy egyre többen kérik az új irat kiállítását. Múlt héten a Békéscsabai Kormányablakban az új személyigazolványra összesen 265 igény érkezett, míg korábban ez a szám nem haladta meg a 150-et. Éppen ezért a kormányablak dolgozói arra kérik a lakókat, ha tehetik, új igazolványuk kiváltásához előre foglaljanak időpontot. Ezzel elkerülhető a hosszas várakozást.

Vágvölgyi Nóra

 

FEL