Békéscsabán 58, Tótkomlóson 8 millió forintból újítják fel a szlovák iskolát

2020. március 12. 15:12 | behir.hu

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára erről csütörtökön, Mátraszentimrén beszélt.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormánynak minden egyes nemzetiség és nemzetiségi közösség számít, a legkisebbek is. Kiemelte: a magyarok és a szlovákok ezeréves közösségben élnek együtt Magyarországon, erősítik a helyi közösséget, az országot és saját nemzetüket.

Hozzátette, hogy a kormány idén újabb forrásokkal segíti ezt a munkát: egy közösségi ház kialakításához szükséges ingatlan megvásárlását 57 millió forinttal, míg a templom felújítását 20 millió forinttal támogatja.

A magyarországi szlovákságot érintő további beruházások támogatásáról szólva az államtitkár közölte: a budapesti szlovák tanítási nyelvű általános iskola és óvoda felújításának folytatására idén 160 millió forintot fordít a kormány. Ezzel párhuzamosan a sátoraljaújhelyi szlovák iskola korszerűsítését 17 millió forinttal, a tótkomlósi kéttannyelvű intézmény tantermeinek megszépítését 8 millió forinttal, míg a békéscsabai iskola rekonstrukcióját és sportpálya kialakítását 58 millió forinttal segítik - sorolta Soltész Miklós.

A szlovák országos és helyi nemzetiségi önkormányzat 7 intézményt tart fenn önállóan. Ezekben és a magyar fenntartású intézményekben összesen mintegy 5400 gyermek szlovák, illetve kéttannyelvű óvodai és iskolai ellátása biztosított - mondta az államtitkár.

Forrás: MTI

További programok »

FEL