Békéscsabaiak a legjobbak az Utcazenészek versenyén

2017. június 21. 15:54 | Knyihár Mihály


Kedden véget ért az Utcazenészek versenye, amelyre idén már ötven formáció és 140 zenész nevezett 16-60 éves korig, szerte az országból.

Az Utcazenészek versenyét először 2015-ben szervezték meg Egerben. Az, hogy a megmérettetés mára Eger legnépszerűbb programja lett, talán nem is kérdéses: 2017-ben már ötven formáció és 140 zenész nevezett 16-60 éves korig, szerte az országból.

A zenészek teljesítményét kiemelte Ábry Zoltán főszervező, hiszen az utcazenészek péntek óta szinte megállás nélkül zenéltek a belváros különböző pontjain – dacolva az időjárással – néhány embernek épp olyan lendülettel, mint tömegeknek. Sokan táncra is perdültek az utcán egy-egy formáció zenéjére.

A főszervező arról is szólt, hogy rendezvényük egyre több vendéget vonz a városba, s a sikerek arra motiválják őket, hogy a következő években igyekezzenek nemzetközivé tenni a versenyt. Idén már a belváros húsz pontján zenélhettek a nevezők, ami azt is bizonyítja, hogy egyre több üzlet és vendéglátóhely áll az ügy mellé. Ezeken a helyeken szerezhette be a szavazó közönség az ezüst like érméket – 1000 forintonként járt egy érme.

Az arany like érmék a zsűri tagjainak kezeiben voltak, fejenként 15 darabot oszthatott szét a versenyzők között Karácsony János énekes, gitáros, zeneszerző, az LGT tagja, Csányi Zoltán a Roy és Ádám Trio dobosa, Gulyás László a Farkas Ferenc Zeneiskola igazgatója és Nagy Zoltán az Eszterházy Károly Egyetem zenei tanszékének docense. Gulyás László és Nagy Zoltán egészen a verseny kezdetétől figyelte az utcákat járva a versenyzőket, később pedig ugyanezt tette Karácsony János és Csányi Zoltán is.

A zsűriről a főszervező elmondta: nem csak értékeltek, hanem valós kapcsolatokat építettek a zenészekkel, ami szintén arról árulkodik, milyen alázattal szolgálják szakmájuk érdekeit. Egyetlen arany like érme azonban csak 10 pontot jelentett, ami alapján egyértelműen kijelenthető: arról, hogy ki nyerje az egymillió forintot a közönség döntött. A szakmai zsűri szavazata döntött azonban arról, melyik legyen a legjobb együttes és melyik a legjobb szóló-duó produkció. A verseny társadalmi szerepvállalásáról tanúskodik az is, hogy az „összekalapozott” pénzből a csapatok felajánlásokat tehetnek, amiből a helyi Round Table egy hátrányos helyzetű gyermeknek vásárol majd szemüveget. Az Utcazenészek versenyét kedd este koncertekkel zárták a Gárdonyi téren.

Kedden este kiderült, az Acoustic Planet lett a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb együttes és ők nyerték a közönségszavazást is, azzal együtt pedig az egymilliót. A győztes csapat úgy fogalmazott: életük legjobb 5 napja volt, amit a versenyen tölthettek és hálásak a sok mosolyért, csillogó szempárért. A legjobb duó produkció a Sárbogár lett, ők 50 ezret nyertek és egy görög utat.

Forrás: heol.hu

További programok »

Itthon

FEL