Békéscsabai orvos a legjobbak között

2016. július 18. 16:26 | behir.hu

A Haszon magazin összeállította a legjobb magyarországi orvosok 100-as listáját a szakma véleménye alapján. Több tucat szakorvos, kórházigazgató, intézetvezető, orvosigazgató, és az Egészségügyi Szakmai Kollégium véleményét kikérve állították össze a száz legjobb magyarországi orvos listáját, szakterületenként pedig kiválasztották a legjobb ötöt. Mivel a lista nem a páciensek véleménye alapján készült, ezért nem volt szempont a betegekkel való kommunikáció, csak a szakma véleményét vették figyelembe.

A listára felkerült orvosok többségének privát praxisa is van az állami ellátás mellett, de olyanok is akadtak, aki kizárólag csak magánrendelést visznek. A legjobb orvosok listájára többségében budapestiek kerültek fel, de minden nagyobb régió képviselteti magát rajta. Békés megyéből Dr. Szeberényi Zsolt (Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház Szülészet) került be a legjobbak közé.

dr. Szeberényi Zsolt hírportálunknak exkluzív interjút adott.

A Haszon magazin százas listáján egyetlen Békés megyeiként van jelen, illetve a top 5 nőgyógyász kategóriában is kiváló helyen szerepel, mit jelent ez Önnek?

- Nagyon nagy megtiszteltetés, illetve nyilván az elismerés nem csak nekem szól, hanem az osztályon végzett munkának. Úgyhogy gyakorlatilag az, hogy az én nevem van odaírva, az nem azt jelenti, hogy rólam lenne speciálisan szó, a békéscsabai nőgyógyászoknak ez egy hatalmas elismerés. Hogy milyen kritériumrendszer szerint, és hogyan ítélték ezt a helyezést, azt tulajdonképpen nem tudom, egyszer csak kaptam egy értesítést, hogy tudok-e egy fotót küldeni magamról. Természetesen nem tudtam, úgyhogy jött egy fotós és lefotózott, innen tudtam, hogy meg fogok jelenni ebben a magazinban, de azt, hogy ki hogyan ítélte ezt meg, azt nem tudom, de nagyon büszke vagyok rá.

Az elmúlt években mennyi gyermeket segített a világra jönni?

- Az osztályunkon a szülésszám általában ezer környékén van - egy szűk ezer -, ennek körülbelül a tíz százaléka kötődik hozzám személy szerint, de nyilvánvalóan, ami az osztályon történik, azt mindent magaménak is érzek, mint ahogy a dicsőség is megosztva nyilvánvalóan az osztályé. Én nagyon örülök, ha a páciensek is velünk örülnek, illetve tulajdonképpen az osztályunk az egész országban ismert az endoszkópos műtétek specializációja miatt, úgyhogy Soprontól Nyíregyházáig gyakorlatilag folyamatosan vannak mindig betegek az osztályunkon, és az internet világában nyilván ez nem nehéz, adják-veszik egymás között az információkat, az is lehet, hogy a díj odaítélésen ez is szerepet játszott.

Van-e valami terv, elképzelés, hogy hogyan lépnek tovább? Mert ez már egy jó elismerés, de nyilván fejlődnek  és fejleszteni kívánnak. Van-e valami közeli tervük?

- Az a nagy szerencse, hogy a kórház főigazgatója egy gyakorló sebész, aki szintén egy nagyon jó endoszkópos szakember, és gyakorlatilag folyamatosan figyeli a mi tevékenységünket, és nyugtázza általában az eredményeinket. Talán ennek is köszönhető, hogy nemrégiben kaptunk egy teljes laboroszkópos műtői felszerelést, ami tényleg nagyon komolyan cserére szorult már, hiszen 1996-ban, illetve 2001-ben szereztük be az előzőt. Ezzel tényleg azt gondolom, hogy olyan ellátást tudunk nyújtani a hozzánk forduló betegeknek, ami teljesen európai. A műtéti portfóliónkat, egyrészt próbáljuk egy picikét szélesíteni, egy-egy új műtétet bevezetünk, de nem tévesztjük azt szem elől, hogy gyakorlatilag egy 60.000-es kisvárosban dolgozunk, és ennek megfelelően kell, hogy tevékenykedjünk, tehát nem muszáj az, hogy minden komoly daganatsebészeti beavatkozást mi végezzünk el. Megvannak a specialitásaink, ebben szeretnénk egyre jobbak, egyre gyorsabbak lenni, az osztálynak minden orvosa végez műtéteket. Az én célom az, hogy a legfiatalabbak is minél hamarabb elsajátítsák a technikákat, és azt gondolom, hogy a hozzánk forduló betegek tényleg, azt lehet mondani, hogy európai ellátást kapnak. Semmivel nem kapnak rosszabb ellátást, mint hogyha egy németországi 60.000-es városnak a kórházához fordulnának. Ez a fő cél, nem több, nem kevesebb.

 Rengetegen elvándorolnak, sok orvos külföldön keresi a boldogulást, Önben nem merült fel soha az a gondolat, hogy nem Békéscsabán kellene ezt a hivatást folytatni?

- Nekem nagyon sok nagyon jó lehetőségem lett volna már, és van is folyamatosan, de Békéscsaba egy olyan város, ahol az én családomról egy tér van elnevezve. Nem pusztán ez a tény, hanem sok minden más is ideköt engem, és egyáltalán nincs szándékomban továbbmenni és máshova menni. Azt szeretném, hogyha itt lenne olyan ellátás, ami a lakosságot ahhoz a színvonalhoz segíti, ami egyébként jár neki.

 

 

 

FEL