Békéscsaba készen áll az ipari és a gazdasági erő fejlesztésére

2024. február 9. 14:06 | Hidvégi Dávid

Békés Vármegye Befektetésösztönzési kerekasztal beszélgetés címmel tartottak szakmai egyeztetést a békéscsabai városházán pénteken délelőtt. Cél, hogy a Nemzeti Befektetés Ügynökség a helyi önkormányzatokkal közösen jelentős vállalkozásokat csábítson Békés vármegyébe, ami gazdasági fellendülést jelentene a régió számára.

– Nagy öröm számunkra, hogy Békés vármegyében is egyeztethettünk, mivel a kormány meghirdette az ország déli megyéinek fejlesztését. Ugyan már érkeztek beruházások, de még jelentős teendőink vannak – kezdte a kerekasztal beszélgetést követő tájékoztatóját a Nemzeti Befektetés Ügynökség vezérigazgatója, a befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos.

Joó István hangsúlyozta: a folyamat elindult, hiszen tavaly év végén bejelentették a BYD Auto érkezését Szegedre, míg Makón csomagolóanyag-gyárat építenek. Emlékeztetett: a Nemzeti Befektetés Ügynökség 2014 óta 150 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, többek között a Linamar, a Csaba Metál, a Mondi és az Airbus beruházásait is támogatta. Hangsúlyozta: jelentős munkaerő tartalék van a megyében, cél pedig, hogy jól fizető munkahelyeket teremtsenek, amelyek biztos megélhetést adnak. Mint mondta: olyan befektetésekre van szükség, amelyek a már meglévő ipari hagyományokra építenek, ilyen a gép-, fém-, élelmiszer- és járműipar.  

 

(Fotó: Szabó Richárd)

 

– Békéscsaba komoly eredményeket tud felmutatni, hiszen kialakított olyan területeket, amelyek potenciális befektetések helyszínei lehetnek. A szakképzés fejlesztése is folyamatos, így a feltételek adottak a komoly sikerek eléréséhez. Békés vármegye értékes földvagyonnal rendelkezik, amit figyelembe veszünk az iparterületek kialakításakor, hiszen az értékes termőföldet meg kell hagyni – fogalmazott.

Céljuk, hogy a települések vezetőivel aktív párbeszédet folytassanak, mert a vállalkozások idehozásához állandó együttműködésre van szükség. Az önkormányzatoknak területet kell adniuk a cégek számára – húzta alá. Mint mondta a kormány minden segítséget megad, így a vissza nem terítendő támogatások még egyszerűbben elérhetőek a magyar vállalkozások számára. A Nemzeti Befektetés Ügynökség pénzügyi támogatást biztosít a hazai és külföldi vállalkozásoknak, amelyek megerősíthetik az itteni kapacitásukat vagy újonnan érkezhetnek.

– Az elmúlt hónapokban sokkal aktívabb munka kezdődött el, hiszen 11 befektetőnek ajánlottunk potenciális, Békés vármegyei helyszíneket. Jelentős előre lépésre számítunk. Egy sikeres befektetés elérése hosszú folyamat, mivel a tárgyalások hónapokig vagy évekig is eltarthatnak. Sikeres tárgyalás esetén tájékoztatjuk a közvéleményt.

 

Békéscsaba készen áll az ipari és a gazdasági erő fejlesztésére

A vármegyeszékhely polgármestere a behir.hu kérdésére elmondta, hogy a Békés megyére jellemző elvándorlás megállításának egyik kulcsa az ipari és a gazdasági erő, valamint a befektetések növelése. Szarvas Péter ismertette: a díszteremben tartott szakmai kerekasztal beszélgetésen a vármegye több polgármestere jelen volt. Hozzátette: a kormány és a Nemzeti Befektetés Ügynökség eltökélt szándéka, hogy Békés vármegye nagyobb figyelmet kapjon.

– Úgy láttam a polgármester társaimon, hogy mindenki elkötelezett az együttműködésben, várjuk a pozitív megkereséseket, Békéscsaba is készen áll az ipari és a gazdasági erő fejlesztésére. Minden segítséget megadunk ehhez – zárta gondolatát.

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

Még az államtól vásárolt föld is átadható lesz

Komoly érdeklődés kíséri a gazdaságátadás lehetőségét: a családon belüli generációváltáshoz immáron elegendő lesz egyetlen szerződést kötni, a folyamatot pedig jelentős összegű pályázati forrásokkal is ösztönzik.
2024. február 25. 17:55
FEL