Békéscsaba hazavár: Továbbra is segítik a csabai fiatalok letelepedését

2020. október 30. 17:25 | Varga Diána

Folytatódik a Békéscsaba hazavár! elnevezésű ösztöndíj-pályázat. Idén tizenhárman részesültek támogatásban.

A békéscsabai önkormányzat évek óta szorgalmazza a városban élő felsőoktatási hallgatók és fiatal diplomások helyben tartását, ezért 2015-ben elindította a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat, valamint az életkezdési támogatást. Az akkor meghozott határozat értelmében előbbi mértéke négy féléven keresztül, félévenként 5 hónapra havonta 40 ezer forint (személyenként összesen legfeljebb 800 ezer forint), míg utóbbi esetben egyszeri 300 ezer forint támogatásról van szó. 

A program elindítása óta – az idei, őszi pályázati ciklusban elnyert támogatásokkal együtt - 25 békéscsabai fiatal részesült felsőoktatási hallgatói ösztöndíjban és 67 fő kapott életkezdési támogatást – tájékoztatta hírportálunkat Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. A városvezető arra emlékeztetett: a pályázat célja, hogy támogassák a békéscsabai fiatalokat a piacképes diplomájuk megszerzésében és ezzel arra biztassák őket, maradjanak a városban vagy tanulmányaik befejeztével térjenek vissza Békéscsabára és itt alapítsanak családot. A beadatott pályázatokból jól látszik, hogy a program nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében és egyre többen döntenek úgy, hogy visszatérnek szülővárosukba – sommázott a városvezető.

Az őszi ciklusban támogatást nyert fiatalok pénteken, a békéscsabai városházán vették át a támogatói okiratokat.

 
A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat nyert pályázók a 2020. őszi pályázati ciklusában: 
 • Czimbalmos Kristóf, jelenleg az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar negyedik évfolyamos hallgatója, alapképzésben, könnyűipari mérnök szakon végzi tanulmányait.
 • Petrovszki Zsanett, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem negyedik évfolyamos hallgatója, alapképzésben, pénzügy és számvitel szakon végzi tanulmányait.

 

„Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatást nyert pályázók a 2020. őszi pályázati ciklusban:
 • Kelle András, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett szakképzettséget élelmiszermérnöki alapképzési szakon idén januárban
 • Pribojszki Zsófia a Budapesti Gazdasági Egyetemen szerzett szakképzettséget közgazdász kereskedelem és marketing alapképzési szakon tavaly januárban
 • Skumáth Attila Martin a Gál Ferenc Főiskolán szerzett szakképzettséget közgazdász pénzügy és számvitel alapképzési szakon év elején
 • Vári László a Neumann János Egyetemen szerzett szakképzettséget mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök alapképzési szakon 2018 októberében.

 

A tavaszi pályázati ciklus nyertes pályázói a„Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjra:
 • Nyíri Erika, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem másodéves pénzügy szakos hallgatója, nappali munkarendű, mesterképzésben. Diplomáját előreláthatólag 2021. január 31. napján fogja megszerezni, majd ezt követően a bankszektorban kíván elhelyezkedni Békéscsabán.

 

Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás tavaszi ciklusának nyertesei:
 • Fekete Marietta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ipari termék- és formatervező mérnök alapszakán szerzett szakképzettséget tavaly júniusban
 • Lehoczki Dóra az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógus alapszakán, logopédia és tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon szerzett diplomát 2018 nyarán
 • Szudár Nóra az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógus alapszakán, pszichopedagógia és tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon szerzett diplomát 2019 júniusában
 • Barna Éva, a Szegedi Tudományegyetem osztatlan biológia-földrajz tanár szakán szerzett diplomát tavaly nyáron
 • Durkó Dóra az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyógypedagógus alapszakán, tanulásban akadályozottak pedagógiája és értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirányon szerzett diplomát 2019. június 24. napján.
 • Kissné Menkó Orsolya az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Kar osztatlan kémia-matematika tanár szakán szerzett diplomát 2019. július 17. napján.

Itthon

Továbbra is kiemelten fontos az immunerősítés!

Az ősztől tavaszig tartó időszak a légúti fertőzések tipikus időszaka. Ilyenkor különösen fontos a vitaminok pótlása, hiszen kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz jutunk, kevesebb a napsütéses órák száma, ezért a természetes D-vitamin termelésünk is hiányos – mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a hirado.hu-nak. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a maszkhasználat és a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet.
18:16
FEL