Békéscsaba hazavár – Nyolc újabb fiatal részesül támogatásban

2021. május 6. 17:19 | Sipos Gábor

A Békéscsaba hazavár pályázat támogatottjai ünnepélyes keretek között írhatták alá a szerződéseiket. A fiatalok életkezdési támogatás és hallgatói ösztöndíj formájában kapnak támogatást azt vállalva, hogy diplomásként letelepednek és dolgoznak a megyeszékhelyen.

Szarvas Péter polgármester és Nagy Ferenc, illetve Varga Tamás alpolgármesterek jelenlétében két rendezvényen fogadták a tavaszi pályázat nyerteseit. A fiatal és a leendő diplomások aláírhatták azokat a szerződéseket, amelyek segítségével egyszeri 300 ezer forintos életkezdési és havi 40 ezer forintos hallgatói ösztöndíjas támogatást kapnak a békéscsabai önkormányzattól.

- Kifejezetten sikeresnek érzem a Békéscsaba hazavár programot. A pályázóink jelentős része gyökeret eresztett a városban, családot alapított és itt él, dolgozik. Sajnos sok esetben kapjuk azt a kritikát, hogy több fiatal, több diplomás és kiművelt fő kellene Békéscsabára. Ez a program épp azt ösztönzi, hogy az egyetemekre járó fiatalok jöjjenek vissza Békéscsabára, itt tervezzék az életüket, itt alapítsanak családot és vállaljanak munkát. Ez a százas szám azt gondolom, nyugodtan tekinthető sikernek – hangsúlyozta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A Békéscsaba hazavár program 2016-ban indult és évente két alkalommal lehet rá pályázni. Az elmúlt öt évben összesen száz fiatallal kötöttek szerződést. A századik diplomás egy csokrot és egy könyvet vehetett át Békéscsaba polgármesterétől.

– Meglepődtem, hogy én lettem a századik. Itt születtem, nőttem fel, tanultam főiskolán és most egyetemen. Itt él a családom, úgyhogy adott, hogy én is Békéscsabán dolgozzak és éljek - mondta az ünnepséget követően a századik aláíró, Kun Nikolett Roberta.

 

Fotó: Sipos Gábor

 

A csütörtök délutáni ünnepségen a szerződést megkötők között volt egy békéscsabai olimpikon, Kovács Barbara is.

– Itt nőttem fel, itt kezdtem a sportolói karrieremet. Azt mindig is tudtam, hogy a sportban szeretnék elhelyezkedni. A legjobb motivációt Czeglédi Katalin munkája nyújtotta, hogy gazdasági szakemberként a háttérből segíthessem a sportolókat – mondta a már tokiói olimpiára készülő sportoló.

Az idei első ünnepélyes aláíráson összesen három hallgatói ösztöndíj és öt életkezdési szerződést írtak alá. A fiatalok többek között orvos, szülész-nőgyógyász, gazdasági és pedagógusi végzettéggel készülnek elhelyezkedni a megyeszékhelyen.

További programok »

FEL