Békéscsaba első kézből: Támogatás igényelhető egészségügyi utazáshoz

2024. március 16. 13:20 | behir.hu

Minden érvényes egészségbiztosítással rendelkező békéscsabai lakos jogosult bizonyos esetekben utazási költségtérítésre. A támogatás igénybevételéről Gaál Kornél, a megyeszékhely FIDESZ frakciójának szakértője tájékoztatta olvasóinkat.

Szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy orvoshoz, szakrendelésre vagy rehabilitáció miatt magunknak vagy hozzátartozónknak utaznia kell. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyi ellátás igénybevétele nem öröm, kifejezetten lelki és pénzügyi terhet ró az egyes emberekre, de bizonyos estekben akár a családokra is. Fontos azonban tudni, hogy Magyarországon, így Békéscsabán is minden érvényes egészségbiztosítással rendelkező állampolgár jogosult bizonyos esetekben utazási költségtérítésre. Ezzel a támogatási struktúrával is segíti a magyar kormány az egészségügyi ellátásra szoruló embereket - kezdi a költségtérítési rendszer bemutatását Gaál Kornél.

Hangsúlyozni szükséges, hogy az igényt a vizsgálat vagy egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor külön jelezni kell. Egészségügyi utazási költségtérítési támogatást biztosítottak és a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, valamint a kísérőik jogosultak kérni.

Támogatás kérhető járóbeteg-szakellátás, fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, gyógyászati segédeszköz próbája, illetve kiszolgáltatása esetén, szűrővizsgálat igénybevételekor, gyógyászati ellátáskor, rehabilitációs szolgáltatás igénybevétele esetén, illetve orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés esetén. Kérhető a támogatás a tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén.

Igényléskor a betegnek először a vizsgálat vagy a szolgáltatás helyén mindenképp kérnie kell igénye rögzítését. Erről az egészségügyi szolgáltató az ambuláns lapon, zárójelentésen vagy egyéb dokumentumon tájékoztató szöveget köteles elhelyezni. Ezt követően lehet beadni a kérelmet személyesen, postai úton vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül a Békés Vármegyei Kormányhivatalhoz. Fontos kiemelni, hogy az igény csak a kérelem beadásával válik érvényessé.

A kísérettel kapcsolatban jó, ha tudjuk azt, hogy a felmerült utazási költségtérítési támogatásra legfeljebb egy kísérő lehet jogosult. Több biztosított egyidejű kísérete során csak egyszeri utazási költségtérítési támogatásra jogosult a kísérő - zárja a támogatás, a költségtérítés igénybevételének bemutatását Gaál Kornél, a békéscsabai FIDESZ frakció szakértője.

További programok »

Itthon

Kihirdették a Kós Károly Országos Pedagógiai Verseny eredményeit

Idén ötvennégy csapat vett részt a békéscsabai Kós Károly Technikum és Szakképző Iskola pedagógiai témában meghirdetett országos versenyén. A Kós Károly Országos Pedagógiai Versenyt idén második alkalommal szervezték meg, a pályázók a fogyatékossággal élők beilleszkedési lehetőségeit támogató módszereket vagy eszközöket találtak ki és mutattak be. A megmérettetés eredményhirdetését kedden délelőtt rendezték meg a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.
18:17
FEL