Békéscsaba első kézből: A tankönyv után a laptopot is ingyen kapják a diákok

2024. május 10. 10:12 | behir.hu

A nyári szünet kezdetéig jutnak el a hordozható számítógépek az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákokhoz. A kormányzati program részleteit Paláncz György, Békéscsaba társadalmi megbízatású alpolgármestere, a Békéscsabai Szakképzési Centrum, Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója mutatja be.

Az egész világon nagy kihívás előtt áll az oktatási rendszer, ugyanis megoldandó feladat a digitalizáció megvalósítása. Hazánkban még a koronavírus járvány idején született kormányzati döntés a diákok és tanáraik laptopokkal való ellátásáról, azért hogy a távoktatáshoz és általában is a gyorsan digitalizálódó oktatáshoz fel legyenek készítve 5. osztálytól felfele az állami oktatásban résztvevők – ismerteti a program indulását Paláncz György.

A 2022-ben elindult országos notebookosztás első két fázisában 260 ezer hordozható számítógépet adtak térítésmentesen felsős diákoknak, tanároknak és oktatási intézményeknek. Április végétől a nyári szünet kezdetéig az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló csabai diákok is megkapják eszközeiket, 2024 őszétől pedig a jelenlegi negyedikesek és nyolcadikosok kerülnek sorra.

A laptopok specifikációját évről évre úgy igazítják, hogy a tanuláshoz szükséges szoftvereket, videókat, interaktív online alkalmazásokat kényelmesen tudják használni a diákok, ugyanakkor hordozható, biztonságos, praktikus kialakításúak legyenek. A korszerű, érintőképernyős Dell, Asus, HP és Lenovo márkájú gépekre hároméves garancia is jár. Ki kell emelni, hogy a tanulók nemcsak az órákon, hanem iskolán kívül, vagyis otthon is használják a kiosztott gépeket.

A program a személyes használatú gépeken túl intézményi használatot szolgáló notebookokat is biztosít a békéscsabai iskoláknak is, ezzel javítva az információ- és kommunikációtechnológiai eszközellátottságot és az egyenlő hozzáférést a berendezésekhez.

A digitális kultúra tantárgy 2020-as bevezetésével és a digitális eszközök mindennapi alkalmazásával a kormányzatnak nemcsak az a célja, hogy a digitális kompetenciákat fejlessze, hanem hogy a diákok megtanulják a digitális eszközök tudatos használatát is.

Fontos hangsúlyozni, hogy amíg 2010 előtt a családoknak azt kellett nézniük, hogy évről évre mennyivel növekszik a tankönyvcsomagok ára, addig ma már nemcsak a könyveket, hanem a laptopokat is ingyen kapják a gyerekek a tanuláshoz - zárja az tájékoztatást Paláncz György, Békéscsaba alpolgármestere.

További programok »

FEL