Békéscsaba első kézből: A fiatalok elhelyezkedését segíti a kormány

2024. április 13. 11:29 | behir.hu

Áprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja, melynek részleteit Paláncz György, Békéscsaba társadalmi megbízatású alpolgármestere, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója mutatja be.

– Magyarországon az aktivitási ráta, vagyis a gazdaságilag aktív, 15–64 éves népességnek az azonos korú teljes népességhez viszonyított százalékos aránya az Európai Unió első harmadában van, de ez az arány a 30 alatti korosztályban az uniós átlagnál mintegy 10 százalékponttal alacsonyabb. Ezért kell ezekben a csoportokban az aktivitást erősíteni és segíteni a pályakezdő fiatalok belépését a munkaerőpiacra. 2016 óta vagyok a KÖZGÉ igazgatója és évekig voltam Békéscsaba oktatási ügyekért felelős tanácsnoka, így komoly tapasztalatom és rálátásom van a pályakezdő fiatalok problémájára – kezdi Paláncz György.

Mint ismerteti: a 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz program három lábra: bértámogatásra, albérleti- és útiköltség-hozzájárulásra épül. Az állam négy, illetve hat hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól. Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a programban a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség-támogatást biztosítanak.

A program elemei között piacképes tudást biztosító képzési támogatás is szerepel. A kormány tervei szerint a 200 milliárd forintos program 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti. Ezen belül 60-70 ezren bértámogatásban, 25-30 ezren képzésben részesülhetnek.

– Jól ismerem a békéscsabai fiatalokat, azt gondolom, hogy megfelelő képzettséggel rendelkeznek, motiváltak a munkába állásra. A program által nyújtott komplex, személyre szabott, a helyi munkaerőpiaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal megtalálják a számításukat a munkaerőpiacon – zárja Paláncz György, Békéscsaba alpolgármestere.

 

További programok »

FEL