Békéscsaba az első világégés idején – már az interneten is

A tudomány és a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően lassan mindent elérhetünk otthonról. Amíg néhány évvel ezelőtt egy tudományos kutatómunka rendkívül sok időt és energiát igényelt, ma már ki sem kell lépnünk a hűvös otthonunkból. Néhány klikkeléssel káprázatos anyagok között kutathatunk, teljesen ingyen. Így van ez az első világháborúban a Magyar Királyság területén felállított katonai egységek és tagjaik történeteivel, melyek már az interneten is elérhetőek. A kíváncsi felhasználó több száz Békés megyei kifejezésre, érdekességre bukkanhat a magyarezredek.hu oldalon.

A közelmúltban indult útjára a www.magyarezredek.hu honlap, mely a 140-nél több alakulat 50 ezer oldalnál is bővebb anyagát feldolgozva készült el.

Az oldalon, többféle módon is lehet keresgélni, akár személynév, akár helyszín, akár esemény alapján kutakodhatnak a tudományos igénnyel vagy személyes érdeklődés okán az oldalra látogatók.

Az oldal próbálgatása során a keresőbe beírva Békéscsaba helységnévre 376, Orosházára 189, míg Dévaványára 100 találatot jelez a program. Ezekben fényképek, dokumentumok, albumok találhatóak a teljesség igényével. Amennyiben a térképen kattintunk megyénkre, akkor pedig feladja a Császári és királyi Carl Drathschmidt von Bruckheim nevét viselő 101. gyalogezred adatait, illetve valamennyi elérhető dokumentumot. Ezen felül az ínyencek még a gyalogezred indulóját is meghallgathatják.

 

Az oldalról egy kattintással eljuthatunk a Hadtörténeti Intézet és Múzeum honlapjára, illetve az intézmény Hadtörténeti Könyvtárának megújult felületére is.

 

Kutatásra fel!

Megosztás: