Békésben sem hasít az építőipar, de idén lendületet kaphat az ágazat

2021. február 28. 07:09 | Varga Diána

Habár némi megtorpanás után 2020 második felében felívelőben volt az építőipar, decemberben ez a lendület mégis megállt. A termelés 3,1 százalékos csökkenése ugyan nem számít drámainak, az ágazat teljesítménye még csak kezdi megközelíteni a 2019-es csúcsot. Kérdés, mi lesz az, ami segít túllendülni a holtponton.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020 decemberében az építőipari termelés volumene 0,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 15,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 16,5%-kal esett vissza. A különböző indexek alapján az építőipar termelése a novemberihez mérten 3,1%-kal csökkent, decemberben 22,2 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. A koronavírus-járvány és más, ágazati hatások sem tettek jót ennek a területnek: 2020-ban az építőipar termelése 9,1 százalékkal elmaradt a 2019. évitől, ezzel párhuzamosan az esztendő egészében a termelői árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az előző évihez képest.

Egyes elemzők szerint az ágazatnak állami és lakossági beruházások adhatnak lendületet az otthonteremtési program révén. Idén január elsejétől 27 helyett 5 százalék áfát kell fizetni az újépítésű ingatlanok vásárlásakor – bizonyos négyzetméterkorlátok között. Szintén az év első napjától érvényes, hogy visszaigényelhető az áfa az új építésű, csokos ingatlan után, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolt ingatlan után nem kell illetéket fizetni. A tetőtér beépítésére igényelhető a csok januártól; lakásfelújítás esetén az állam állja a felújítás felét három millió forint értékig a legalább egy gyereket nevelő családok esetén; ezen felül a közjegyzői illetékre is kedvezmény jár bizonyos esetekben.

A kormány tehát többféleképp ösztönzi a lakásfelújításokat, ez pedig jót tehet az építőiparnak, hiszen növekedhet az igény a cégek szolgáltatásaira. Ezen felül az állam számos beruházást kezel kiemeltként, vagyis a cél, hogy ezek az építkezések minél gyorsabban és döccenőmentesebben kezdődjenek el és fejeződjenek be. Nem futottak még ki teljesen az előző, uniós ciklusban elindult, pályázati forrásból finanszírozott projektek sem, az új felhívások révén pedig továbbra is számítani lehet majd energetikai korszerűsítésre, épületbővítésre, -kialakításra, építésre fordítható pályázatokra. Utóbbi azért lehet fontos az ágazat szempontjából, mert az önkormányzatok java ezeket a beruházásokat – Békéscsabán legalábbis – helyi cégekkel végeztetik el, így pörgetve a szektort.  

Nem mellesleg a vállalatok adókönnyítéseket is kapnak 2021-ben: csökkennek az adminisztrációs terheik épp úgy, ahogy az adók is, az ígéretek szerint bővülnek az adóhatóság szolgáltatásai és tovább fehírik a gazdaságot. A kérdés, hogy a cégek ki tudják-e gazdálkodni a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsággal, a minimálbér- és a garantált bérminimum emelésével és az évek óta tartó nyersanyagáremelkedéssel járó kiesést. 

A kép illusztráció

Az egyik, általunk megkérdezett békéscsabai építési vállalkozó erre az évre a családi otthonteremtési program miatt megnövekedett munkamennyiséggel tervez. Mint mondta, már most sokan érdeklődnek és kérnek árajánlatot tőlük. 

György Achilles, a Prestige Home Kft. projektmenedzsere úgy véli, helyi szinten nem olyan intenzitást ad az építőiparnak az áfamentesség, a családtámogatási rendszer bővítése, mint országosan, de ettől függetlenül jó kezdeményezésnek tartja a lehetőséget. Mint mondta, szakembereiket sikerült megtartaniuk, sőt, évek óta kialakult csapattal dolgoznak, ugyanakkor megjegyezte: jó szakemberekre mindig szükség van és szükség is lesz. Azt is hozzátette, hogy jelenleg a nagyobb beruházások állnak, a vállalkozások kivárnak, melybenközre játszanak a korlátozások, a járvány, a magas euró és az áremelkedés is.

 

További programok »

FEL