Békésbe is megérkeztek a térítésmentesen adható influenza elleni védőoltások

2019. november 8. 11:23 | Szilágyi Viktória

Járvány még nincs, de hamarosan beköszönt az influenza szezon. A szakemberek azt javasolják, hogy adassuk be időben az influenza elleni védőoltást, mert ez a leghatékonyabb védekezés az influenzás fertőzéssel szemben. Az oltást követően két hét szükséges a védettség kialakulásáig.

Az influenzát sokan összetévesztik vagy összekeverik a közönséges megfázással. Az influenzát egy bizonyos vírus; annak különböző fajtái okozzák, ezért szükséges évről évre új oltóanyagot előállítani. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (például váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. 

– Az influenza súlyosabb betegség is lehet és veszélyes szövődményei alakulhatnak ki. Legfőbb tünete a magas láz, fejfájás, végtagfájdalmak, izomfájdalmak, szövődményképpen pedig akár tüdőgyulladás, méeg súlyosabb esetben agyvelőgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás alakulhat ki – fogalmazott dr. Sonkoly Iván háziorvos, hozzátéve, hogy a szövődményeknek még jobban ki vannak téve azok, akiknek le van gyengülve az immunrendszerük.  

Az influenza elleni védőoltásra térítésmentesen jogosultak a hatvan év feletteiek, a krónikus betegségekben szenvedők, valamint a kismamák is. A veszélyeztetett foglalkozásokban, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók is térítésmentesen kaphatják meg az oltóanyagot. Azoknak, akik nem tartoznak egyik csoportba sem, a háziorvosok receptre írják fel az oltóanyagot, amelyet gyógyszertárban kiváltahatnak. 

A gyermekeknek kidolgozott védőoltás már három hónapos kortól beadható.

– Aki először kapja az oltást, annak kettőt kell beadni, viszont a következő évben, mivel már volt oltva, csak egy oltásra lesz szüksége – mondta dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriellea. A Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának a vezetője hozzátette:  a bakteriális illetve vírusos fertőzés között alapvetően nagy különbség van. A baktériumok életjelenséget mutatnak, amelybe beavatkozva tudnak a szakemberek hatni például antibiotikummal. A vírusok ellen az antibiotikum hatástalan. Általános tünetek – azaz láz, fejfájás, rossz közérzet – sokféle betegségnél jelentkezhet, akár egy megfázásnál is.

A doktornő kiemelte, hogy a fellépő tüneteket nagyon fontos csillapítani, de azt lehetőleg ne antibiotikumokkal kezdjük. Az influenza vírus a felső légutak hámsejtjeiben kezdi el a tevékenységét, amelyeket átalkakít, gyengébbé tesz. Ennek következtében a baktériumok könnyebben megtalálják a bevezető utat, amely bakteriális felülfertőzöttséget okozhat. Ebben az esetben már szükséges az antibiotikum használata, de ezt minden esetben az orvosnak kell eldöntenie attól függően, hogy a beteg melyik szakaszban van. 

További programok »

Itthon

Békés megyei az ország egyik legélhetőbb járása

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többi között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. Budapesten a legkedvezőbb az összkép, az első tízben még hét dunántúli és két tiszántúli járás található. A bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel.
16:27
FEL