Békés vármegyei sajtok a világ legjobbjai között

2024. november 28. 08:28 | behir.hu

Magyar éremesővel zárult a Portugáliában megrendezett World Cheese Awards. A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak – írja a nak.hu. A magyar díjazottak között az orosházi Pipitér Sajtműhely egy ezüst, a Szarvasi Agrár Zrt. két ezüst minősítéssel térhetett haza a nemzetközi megmérettetésről.

A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a világ legrangosabb sajtversenyét, a World Cheese Awards-t. Ebben az évben 47 országból 4786 sajt vett részt a megmérettetésen, amelyeket 40 ország 240 zsűritagja – köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, -kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok – értékelt. A 12 döntős sajt közül az év sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották, ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt.

A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak a megmérettetésen. A 2024-es World Cheese Awards eredményei megerősítik, hogy a magyar sajtkészítők kiváló munkát végeznek, és a magyar sajtok egyre nagyobb elismerést vívnak ki – a kamara közleményében. Hozzáteszik: ebből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több éve zajló képzési programsorozatának eredményessége is látszik, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézettel szervezett mosonmagyaróvári technológiai alapképzésektől a kamarai szervezésű franciaországi tanulmányutakig.

Évről évre nő a részt vevő sajtkészítők és a díjazottak száma is. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, melyet a sajtkészítők képzésével, a sajtbírálat fejlesztésével és a fogyasztói szemléletformálással szeretnének elérni. A szervezetet ezen törekvésében a NAK, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is támogatja.

– Nagyon büszke vagyok az összes magyar sajtkészítő sikereire, látom, ahogy évről évre egyre jobb eredményeket tudunk elérni, egyre jobb sajtokat készítünk és már külföldön is elkezdtek felfigyelni ránk. Tanuljunk tovább, dolgozzunk keményen és hozzuk el Magyarországra a kézműves sajtok forradalmát – értékelte az elért eredményeket Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke, a Breier Farm sajtmestere.

 

A 2024-es World Cheese Awards magyar díjazottjai:

ARANY MINŐSÍTÉS:

Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos

Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves Sajt

EZÜST MINŐSÍTÉS:

Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg Sajt

Csíz Sajtműhely – Baracskai Szenes

Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Aggastyán

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Sudár

Alpokalja Sajt – Magyartarka Keménysajt

Pipitér Sajtműhely – Orosházi Tekergő

Szarvasi Agrár Zrt. – Szarvasi Prémium

Breier Farm – Tanya Sajt (9 hó)

BRONZ MINŐSÍTÉS:

Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Éji Sudár

Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Kikelet

Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence

Bodor Enikő – Kupac

Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény sajt (12 hó)

Breier Farm – Pilisi Sajt (3 hó)

Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt (6 hó)

 

Forrás: nak.hu

További programok »

Friss hírek

Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra

Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban, sertéshúsból például háromszor több fogy el decemberben, mint az év más hónapjaiban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressük a magyar húsárut a boltokban.
13:30
FEL