Békés vármegyében adta a legtöbb munkát a vihar a tűzoltóknak

2023. július 26. 16:45 | Hidvégi Dávid

A keddi viharos időjárás miatt országszerte több mint háromszáz tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Baranya vármegye kivételével mindenhonnan érkeztek segélyhívások a katasztrófavédelemhez. A legtöbb munkát Békés vármegyében adta a vihar a tűzoltóknak, ahol közel százötven beavatkozásra volt szükség.

Békéscsabán szerda délelőtt a kedd esti vihar okozta károkat takarították el az önkormányzat munkatársai. A vármegyeszékhely is azon települések között volt, ahová a legtöbbször riasztották a tűzoltókat, az erős széllökések többségben fákat csavartak ki.

– Felébredtem rá, az ajtókat és ablakokat bezártam, mert fél az ember. Hála Istennek, nálam nem történt semmi különös – mondta kérdésünkre Murzsicz Györgyné.

A legnagyobb károkat Sarkadon és térségében jelentették. A Gárdonyi utcában lakóházra dőlt egy fa. Az egyik, Éden tó melletti fűzfa valósággal kettétört, míg a Kossuth utcában egy fa a villanyvezetékre és az útra dőlt, ennek nyomai még szerdán délelőtt is látszódtak.

– Seperc alatt jött a vihar és akkora hatalmas nagy szél volt, hogy az borzalmas. Arra lettem figyelmes, hogy hatalmas nagyot csattant a fa, törtek az ágat – emelte ki az eset kapcsán Dozsnyákné Buzgány Piroska.

 

Békés vármegyében kedden 23 településen 144 esetben riasztották a tűzoltókat, a zivataros időjárás okozta károk felszámolására. A legtöbb beavatkozás Békéscsabán, Sarkadon, Dobozon és Sarkadkeresztúron volt. A káreseményekhez kapcsolódóan személyi sérülés nem történt.

– Faágak szakadtak le, amelyek kerítésekre, háztetőkre, járdákra és utakra estek, illetve komplett fák is kidőltek, amelyek forgalmi akadályt okoztak. A károk felszámolására három önkéntes Békés vármegyei mentőszervezet, három önkéntes tűzoltó egyesület, két önkormányzati tűzoltóság, valamit nyolc hivatásos tűzoltóparancsnokság egységei kezelték. Az eseteket motoros láncfűrész, létra és mentőkosaras jármű segítségével számolták fel – fogalmazott Várszegi György tűzoltó főhadnagy, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A vihar megbénította a vasúti közlekedést is, hiszen Kötegyán és Sarkad között fa dőlt a sínekre. A Békéscsaba-Kötegyán-Vésztő vonalon estére állt helyre a menetrendszerű vonatközlekedés. Gyulán, a Rákóczi Ferenc utcában és a Tiborc utcában is letört faágak akadályozzák a közlekedést, volt ahol autóra dőlt rá egy fa.

Galéria

További programok »

FEL