Békés megyében is ólmot iszunk?

2020. október 27. 15:52 | D. Nagy Bence

Elérhetők a Nemzeti Népegészségügyi Központ térségünkre vonatkozó adatai.

Az ivóvízben lévő ólom kockázatának becslése az országos ólomkockázat-felmérés (úgynevezett feltáró monitoring) eredményein alapul. Az ólomkockázat épülettömb szinten van megadva: egy épülettömb az egymást keresztező utak, utcák által lehatárolt épületek csoportját jelenti. A felhasznált épületkor adatok a 2011. évi népszámlálás alapján a Központi Statisztikai Hivatalból származnak, tehát a térképek a 2011. után bekövetkezett változásokat nem jelenítik meg – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ kockázati térképénél. A központ adatai szerint országszerte mintegy 730 ezer ember ihat ólommal szennyezett vizet.

A térkép színkód szerint osztja fel a területeket. A sötétzölddel jelzett részeken nagyon alacsony, a narancs színű területeken azonban magas az ivóvíz ólomszennyezettségének kockázata. Békéscsabán, Gyulán és Békésen a következő értékeket mutatja a térkép:

 

Békéscsabai, Gyula és Békés ólomtérképe (Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ)

 

 

További programok »

Gyula

Cipősdobozokat gyűjt az Almássy-kastély

A gyulai Almásy-kastély a koronavírus-járvány miatt nem fogadhat látogatókat jelenleg, viszont cipősdoboz gyűjtő pont az idei évben is. A Baptista Szeretetszolgálat kezdeményezéséhez csatlakozva november 30 és december 18. között várja az egykori főúri épület a rászoruló gyermekeknek szánt ajándékokat. A csomagokat előzetesen egyeztetett időpontban lehet leadni, munkanapokon.
2020. november 23. 17:12
FEL