Békés megyében 540 helyszínen tesztelnek 10 200 dolgozót

2020. november 25. 13:16 | behir.hu

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott videóban számolt be a Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében elkezdődött tesztelésekről.

A Békés Megyei Kormányhivatal szervezésében hétfőn elkezdődött a bölcsődékben, az óvodákban és az általános iskolákban dolgozók koronavírus-tesztelése; ez a tevékenység a szociális intézményekben már pénteken elindult – számolt be egy szerdai videóban Takács Árpád kormánymegbízott.

 

 

Ezen a héten több mint 540 helyszínen, 10 200 dolgozó tesztelését hajtják végre az úgynevezett mintavevő csoportokkal, amelyek kormányhivatali dolgozókból, önkormányzati alkalmazottakból, valamint  harmad- és negyedéves orvostanhallgatókból állnak. A kormánymegbízott a védekezésben résztvevő szervezetek, az önkormányzatok és az intézményfenntartók, valamint az orvosi egyetemek közti együttműködést példásnak nevezte.

"Mindent megteszünk a koronavírus-járvány lassítása érdekében, de továbbra is szükség van arra, hogy a kormány intézkedéseit betartsuk, hiszen ezek az intézkedések valamennyiünk biztonságát szolgálják" – zárta gondolatait Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatal nemsokkal később a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben azt írta: a kormányhivatal valamennyi helyszínen kesztyűt, szemüveget, sapkát, arcvédő maszkot és pajzsot, védőruhát biztosít a mintavételezést végző orvostanhallgatók számára. A csapatok tagjai minden reggel, még munkaidő előtt letesztelik saját magukat, ezzel is védve az intézményekben dolgozókat. Ezt követően a múlt héten megfogalmazott megyei logisztikai terv alapján 7.30-kor elindulnak a kiértesített helyszínekre. A tesztelés munkaidőben zajlik, a kormányhivatal a vizsgálatot végzők étkeztetéséről is gondoskodik.

A szociális intézmények önmaguk végzik a tesztelést, az adatokat a kormányhivatal népegészségügyi szervének továbbítják, amely napi szinten tovább küldi azokat Nemzeti Népegészségügyi Központba. A megyei védelmi bizottság a kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, az egészségügyi alapellátásnak, valamint az oktatási és szociális intézményeknek folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket is.

FEL