Békés megye értékeit mutatja be a három napos rendezvény

2019. szeptember 17. 09:03 | Gyemendi Réka

Első alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Turisztikai Egyesület a Hagyomány és innováció a vidékfejlesztésben elnevezésű rendezvényt szeptember 20. és 22. között. Ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban.

A rendezvényt Szegedi Balázs, a Békés Megyei Közgyűlés önkormányzati képviselője, Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója és Gulyás Péter, Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke mutatta be.

A szervezők elmondták: a három napos rendezvény célja, hogy hozzájáruljon a helyi vidék- és gazdaságfejlesztés keretében a helyi közösségek támogatásához, települési és térségi szinten a helyi gazdaságok újjászervezéséhez, a minél közvetlenebb termelői, fogyasztói kapcsoaltok kialakításához.

Szegedi Balázs, a Békés Megyei Közgyűlés önkormányzati képviselője, a pénzügyi bizottság tagja, a területfejlesztési bizottság alelnöke kiemelte: mind európai uniós, mind központi forrásokból hatalmas fejlesztések mentek végbe az elmúlt időszakban, a rendezvényen pedig ezeket az eredményeket szeretnék számba venni és osztozni a sikereken.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke arról beszélt, hogy az agrárkamara munkatársai kötelességüknek érezték, hogy bekapcsolódjanak a rendezvénybe, hiszen a megye legnagyobb értéke a mai napig az agrárium. Mint mondta: 2010 óta paradigmaváltás történt az értékvédelemben, hiszen elindult az Értéktárak intézménye. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező rendezvény a generációváltásra is gondol, hiszen közös kulturális programot kínál minden korosztálynak.

Szente Béla a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója kiemelte, hogy évek óta együttműködnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a turisztikai egyesülettel. Elmondta, hogy Békéscsabának és környékének mindig is a mezőgazdaságra épült fel az itt élők kultúrája. Kimelte, hogy ezt kötelességüknek érzik továbbadni, ezt célozza meg a három napos rendezvény is. 

A programsorozat szeptember 20-án, pénteken kezdődik konferenciával, ahol többek között Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő is előadást tart a 21. századi vidékfejlesztésről, majd délután már a vidékfejlesztéssel kapcsolatos jó gyakorlatokat mutatják be.

A rendezvény állandó programjai között több kiállítás is helyet kapott: így például a Hudák-család kéziszövő és varró műhelyét bemutató tárlat vagy épp a mezőgazdasági gépek gyújteménye. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, akiknek ugrálóvárral és játszóházzal készülnek. A rendezvényen ezen felül részt vesz Kovács Lázár chéf, aki szombaton látványfőzéssel készül az érdeklődőknek, lesz termékfotózási workshop. továbbá koncerteken is tombolthat majd a közönség. További részleteket ide kattintva találnak.

További programok »

FEL