Befolyásolhatja a D-vitamin előállítását a napvédő termékek használata?

2019. június 19. 17:35 | behir

A megfelelő D-vitamin-szint rendkívül fontos az egészségünk megőrzése érdekében, hiszen ez a vitamin a felelős az ásványi anyagok szabályozásáért a szervezetben. A D-vitamint a szervezetünk a közvetlen napfényből állítja elő, így felmerülhet a kérdés, hogy befolyásolja-e ezt a folyamatot a napvédő termékek használata.

A D-vitamin egyik legfontosabb szerepe, hogy szabályozza a kalciumháztartást a szervezetben, így hatással van a csontok, a fogak és az izmok épségének megőrzésében – olvasható a brit Daily Express hírlapban.

A D-vitamint a szervezet saját maga állítja elő, mindössze arra van szükség, hogy a szabadban, napfényen tartózkodjunk. A téli hónapokban sok ember szervezetében lecsökken a vitaminszint, így a vitamin pótlása táplálékkiegészítő formájában javasolt.

A D-vitamin hiánya számos betegség kialakulásában közrejátszhat. Nem csak az immunrendszer működésére gyakorol negatív hatást, hanem nagy szerepe van a csontritkulásban, illetve befolyásolhatja többek közt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, a cukorbetegséget és az asztmát is.

Köztudott, hogy a nyári időszakban ajánlott a napvédő krémek használata, de vajon hogyan befolyásolják ezek a D-vitamin előállítását a szervezetben?

Pareena Patel, a brit LloydsPharmacy gyógyszerésze szerint elengedhetetlen a naptej használata, ha nyáron a szabadban tartózkodunk.

Hiába felhősebb az idő, az UV-sugarak 80 százaléka képes áthatolni a felhőkön, így károsíthatja bőrünket. Ha csak rövid időt tartózkodunk is kint, akkor is szükséges gondoskodni a megfelelő napvédelemről.

Az UV-B sugárzás segít a testnek a D-vitamin természetes előállításában, de káros hatásai is jócskán akadnak. Fokozza például a bőröregedést, és a bőrrák kialakulásában is kockázatot jelent. Szerencsére a szervezetnek csak kis időre van szüksége, napi 15 perc szabadban töltött idő elegendő lehet a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez.

Ha ennél több időt tartózkodunk a szabadban, mindenképpen használjunk fényvédő terméket – javasolta a gyógyszerész.

A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE = Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg): csecsemők számára 400–1000 NE, gyermekek számára 600–1000 NE, serdülők számára 800–1000 NE, továbbá felnőttek és várandósok számára 1500–2000 NE.

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL