Befejeződött Békéscsabán a belváros rehabilitáció harmadik üteme

2018. október 27. 15:26 | behir

Békéscsaba önkormányzata 2016. évben a „Zöld város kialakítása” pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelme alapján 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A támogatásból meghatározóan a belváros zöldterületeinek felújítása valósult meg a „Belváros rehabilitáció III. ütem – Munkácsy negyed program” című nyertes pályázatnak megfelelően.

 

A megújult Gőzmalom tér

 

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés elsősorban a Békéscsaba belvárosához tartozó zöldfelületek felújítására koncentrált. Összességében hat önálló projektterület szerepelt a pályázatban. Ezek jobbára egymáshoz közeli, bizonyos értelemben egymáshoz kapcsolódó, jellemzően zöldterületek, illetve olyan közterületek, amelyek a felújítással a belváros és ezzel együtt a város zöldebbé tételét szolgálják. A megújuló területek a város központjában újabb lehetőséget biztosítanak aktív pihenésre, kikapcsolódásra a város lakosai, illetve a város látogatói számára.

 

A Kossuth téri, egykori állomásépület

A Kossuth téren a volt állomás épületének a külső-belső felújítása is része volt a projektnek. Ez a felújítási munka gazdasági jellegű fejlesztési elemként tartozott a beruházáshoz, a beavatkozások a takarékos energiafelhasználás üzemeltetési feltételeit teremtették meg, ilyen módon szolgálva a „zöld város” kialakítását, fenntartását.

 

 

A kivitelezés befejezéséről Dr. Ferenczi Attila, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának tanácsnoka és Tóthné Svecz Valéria a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője tájékoztatta a lakosságot.

 

Az Aradi vértanúk ligete

 

A projekt keretében összességében több mint 76 ezer négyzetméter közterület újult meg, ebből közel 50 ezer négyzetméter a zöldterület. A Széchenyi liget és környezete volt a legjelentősebb eleme a projektnek, összesen 49 ezer négyzetméter terület tartozott ide. A Gőzmalom tér – Aradi vértanúk liget – Beliczey kert felújításával pedig közel 11 ezer négyzetméter terület újult meg. A legjelentősebb változás a Gőzmalom teret érintette a zöldfelület és pihenésre szolgáló felület javára.

 

A játszótér, Munkácsyra emlékeztető játékelemekkel

 

A szoborsétány – Élővíz-csatorna part felújítása 11 ezer négyzetméternyi felület rekonstrukcióját foglalta magában. A Kossuth térhez tartozóan az Anikó kút és környezete, a templomépület melletti járda újult meg, valamint a volt állomásépület korszerűsítésére került sor közel egyezer négyzetméter területen. A Hunyadi tér felújításával a régi, autóbusz-állomás funkcióból visszamaradt burkolatok, tagolt felületek megszűntek, itt közel 4 ezer négyzetméter új felület készült.

 

A Hunyadi tér

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL