Bayer Zsolt volt a Békéscsabai Irodalmi Estek díszvendége - galéria

2022. december 6. 11:07 | Csiffáry Zsuzsanna

Hétfőn este a soron következő Békéscsabai Irodalmi Estek díszvendége Bayer Zsolt író publicista, műsorvezető volt. Az est folyamán Rezeda Kázmér utazásai című kötetéből hangzottak el részletek.

Az irodalmi est főszervezője a Bayer-kötet kulináris oldalát is méltatta köszöntőjében.

– Bayer Zsolt nagyszerű könyvet írt, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta a meghívásunkat. A novelláiban több étel is szerepel, amelyekből ötöt el is készítettem az irodalmi estre – mesélte el Frankó Attila.

"Rezeda Kázmér elérkezett abba a korba, amikor muszáj kilépni a könyv lapjaiból, és nekivágni az életnek. Ebből az okosabbak és a lelkesebbek pontosan kiszámíthatják, hogy Rezeda Kázmér túl volt az örökkévalóság első grádicsán, amikor az emberek és a tündérek éppen kikívánkoznak az életbe, amiről fogalmuk sincsen, így aztán meglehetősen határozott véleményeket képesek róla megfogalmazni" – hangzott el a könyv egy részlete Tomanek Gábor színművész tolmácsolásában.

A szerző stábunknak elmondta, hogyan is kezdődött Rezeda Kázmér utazása. 

– Hét évvel ezelőtt járkáltam egy késő este Balatonfüreden, és nagyon éhes lettem. Természetesen semmi nem volt nyitva. Majd a kikötőnél volt valami halvány világ, betértem hát oda, ahol fényt láttam. És én voltam egyedül. Ilyenkor az ember óvatosan rendel, mert hát utolsó vendégként nem akar az ember bosszúságot okozni. Viszont olyan vacsorát kaptam, amitől a szemem-szám elállt. És akkor ott jutott eszembe, hogy mi lenne ha ezekről a történetekről írnék. Akkor már jött minden, Krúdy Gyula, Rezeda Kázmér, és elkezdtem írni a történeteket – osztotta meg a behir.hu-val Bayer Zsolt. Mint mondta, Krúdy Gyula számára egy meghatározó alak, akit gyerekkora óta tisztelt.

Bayer Zsolt a 7.Tv Aktuális című magazinjában azt is elárulta, hogy az irodalom számára egy szenvedély, egy csodálatos sziget, ahová el lehet menekülni a mindennapok problémái elől. A Rezeda Kázmér utazásai illusztrációját Bayer Márton, a szerző középső fia készítette, és mint mondta, csodálatos volt a közös munka. 

Galéria

 

További programok »

FEL