Báró Wenckheim és Krasznahorkai László hazatért

2016. szeptember 23. 17:18 | Mikóczy Erika

Krasznahorkai László, a tavaly nemzetközi Man Booker-díjjal elismert, alternatív irodalmi Nobel-díjas, Kossuth-díjas, gyulai születésű író Békéscsabára érkezésének hírére pénteken este megtelt a Vigadó.

A Békéscsabai Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság rendezvényén az írót legújabb könyvéről, a Báró Wenckheim hazatér című kötetről Elek Tibor kérdezte, kiemelve, hogy Wenckheim báróval Krasznahorkai is hazatért. A Magvető Kiadó gondozásában megjelent kötetet az év irodalmi szenzációjaként emlegetik, melyben minden szereplő a maga teljes világával, a maga történetével van jelen.  

Krasznahorkai László elmondta, hogy a könyvében megjelenő főhősnek nincs köze a grófi Wenckheim családhoz. A regénybeli bárót a környezete idiótának, félkegyelműnek tekinti, miközben életét egy olyan gyerekkori szerelem határozza meg, ami egyetlen csókban realizálódott egy dél-alföldi kisváros Casino nevű presszójának erkélyén. Egész életét valahogy ennek a szerelemnek a nyomása alatt éli. A regénybeli Wenckheim tizenkilenc évesen elhagyja a várost, ahol fiatal éveit töltötte, Argentínába költözik. Buenos Airesben aztán kaszinóba jár, eladósodik, de olyannyira, hogy annak híre eljut az ausztriai Wenckheim családhoz is. Ők kifizetik az adósságait, Ausztriába hozzák, „kistafírozzák”. Ezután báró Wenckheim hazatér, hogy megtalálja ifjúkori szerelmét, Mariettát (aki valójában Marika). Itthon káosz fogadja, közben azonban úgy tekintenek rá, mint valami messiásra… A regény "apokalipszis és karnevál, érzékeny szatíra és dráma és tragikus zárlat, melyben mindenki megkapja a magáét: aki nevetni akar, nevethet, aki elérzékenyülni, az elérzékenyül."

Elek Tibor megjegyezte, hogy a könyvet az író egész életművét összegző regényként emlegetik, rákérdezett, hogy volt-e ilyen szándék. Krasznahorkai mindössze egyetlen szóval válaszolt: volt.

FEL