Balog Zoltán: Nemzeti ügy a tehetségek támogatása

2017. október 14. 06:15 | behir

A tehetséget felismerni kötelesség, a tehetséges emberek támogatása pedig társadalmi, nemzeti ügy - mondta az emberi erőforrások minisztere a fiatal tehetségeket támogató ösztöndíjak átadásán pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.

Az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen - ahol 351 fiatalnak adták át az ösztöndíjat igazoló oklevelet - arról beszélt, hogy a zsenik nemcsak követni képesek a világ változását, hanem befolyásolni is.

A tehetséget kötelesség észrevenni és kibontakoztatni, az állami ösztöndíjrendszer ehhez ad támogatást - mondta.

Az a legfontosabb, hogy az ösztöndíjasok legyenek bátrak, vállalják, ha másként gondolkodnak, mint a fősodor, új dolgokat fedezzenek fel és tudjanak az életre olyan nézőpontból tekinteni, amely még nem általános - folytatta.

Felidézte: amikor 2015-ben a kormány az ösztöndíjrendszer elindításáról döntött, az volt a cél, hogy a tehetségekből tálentumok legyenek, a lehetőségből valóságos tudományos-gazdasági teljesítmény.

 

A tehetség nem magánügy, a tehetségek támogatása nemzeti kérdés

 

A miniszter hangsúlyozta: a tehetség nem magánügy, a tehetségek támogatása társadalmi, nemzeti kérdés.

A különböző tehetséggondozó programokban idén 320 ezer fiatal vesz részt, amit a költségvetés 12 milliárd forinttal támogat; direkt módon 7,2 milliárd forint jut a fiatalokhoz erre a célra - közölte. Felelősen gondolkodó kormánynak nemcsak a kiemelkedő tehetségeket kell támogatnia, hanem azokat is segítenie kell, akiknek szükségük van a felzárkózásra - emelte ki.

Balog Zoltán közölte: a Nemzeti Tehetség Programra 350 ezren ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, ezt a kormány további milliárdokkal egészíti ki. 2015, a program indulása óta 1469 sikeres pályázat volt - tette hozzá.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy kitartás, akaraterő, elszántság, elhivatottság, koncentráció nélkül a tehetséget nem lehet kibontakoztatni, kamatoztatni.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy amikor a program indult, 443 millió forint állt rendelkezésre a tehetségek támogatására, idén már 2,8 milliárd forint, jövőre pedig 3 milliárdnál is több.

A nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíj az Országgyűlés által ötpárti konszenzussal elfogadott Nemzeti Tehetség Program része.

Forrás: MTI
   

 

További programok »

FEL