Azt gondolja, stresszes a munkája?

A riporterek és az eladók életében gyakran adódnak feszült helyzetek. Tippek, mit tehet a stressz ellen.

 

Riporter, favágó, lemezlovas, sorkatona, kártevőirtó, bolti eladó, tűzoltó, taxisofőr: idén is elkészült a nemzetközi lista a legrosszabb állásokról. Egy munkaerőközvetítő szervezet a munkakörülményeket, a stresszt, a fizetést, és az előrelépést figyelembe véve állítja fel minden évben a legjobb és legrosszabb állások 200-as listáját. A sorrend évről évre kicsit változik, de a tendenciában nincs jelentős eltérés – írja a hirado.hu.

Sok esetben alpintechnikával dolgoznak a favágók, gyakran motorfűrésszel kell a magasban levágni a fák felső részét: a  legrosszabb munkákat felvonultató listán a TOP10-ben szerepel a favágók munkája is. Ám nem az övéké a legrosszabb szakma, ők csupán a második helyen állnak. A listán egy-egy meglepő munka is szerepel, például a hírolvasó, a lemezlovas, vagy éppen a reklámügynökségi értékesítő. Schaffer Gábor favágó kedvelte az extrém sportokat és az adrenalint is, sosem félt magasságtól, nem volt tériszonyos. Ez is közrejátszott abban, hogy az alpintechnikás favágás lett a munkája.

„Én nem látom annyira veszélyesnek, mint a kívülállók, bár tény, hogy sok kockázatot rejt a mi munkánk” – mondta a favágó, aki legveszélyesebbnek a munkájában azt tarja, ha elkorhadt fához kell kimenniük, és mindenképpen alpintechnikával szükséges azt kivágni.

 

Húztuk a fejünket a kormány alá, annyira féltünk

a favágók után a tűzoltók jönnek a sorban, akik a 10. helyen szerepelnek. A nagykovácsi önkéntes tűzoltók például pályafutásuk legmozgalmasabb és talán legveszélyesebb napjait a másfél évvel ezelőtti ónos esőnél élték meg. Honti Zoltán, a Készenléti Szolgálatok Nagykovácsi Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy azon a héten hétfőn nagyjából 40 esetük volt, majd kedden és szerdán 100 felé emelkedett az események száma. Infarktusos esetük is volt az ónos eső idején, és egy gyermeket is el kellett vinni dialízisre.

„Amikor át kellett mennünk a főúton a fák alatt, húztuk a fejünket a kormány alá, annyira féltünk” – mesélte.

 

Újságíróké a legrosszabb munka

Az elmúlt években a többi között Szíriában és Maliban vesztették életüket haditudósítók, de arra is volt példa, hogy vészhelyzetet hirdettek Mexikóban is, mert egyre több újságíró lett gyilkosság áldozata. Szíriában Marie Colvint, egy brit-amerikai újságírót, aki a Sunday Times munkatársa volt, egy francia fotóriporterrel együtt lelőtték, két társukat megsebesítették. Ugyanott néhány nappal korábban megöltek egy Walid Bledi nevű brit-algériai újságírót is, és Alan Johnson, aki a BBC gázai tudósítója volt, 114 napig volt túszként fogságban, életét az mentette meg, hogy az egymással harcoló frakciók tudták, rossz fényt vetne rájuk, ha meghalna.

A negyedik helyen a lemezlovasok állnak idén, Lottersz Krisztián DJ szerint azonban az eredmény számára meglepő.

„Picit felhígult a mi szakmánk ugyan, mint minden más, de ha erre valaki azt mondja, hogy munka, az már régen rossz. Ez egy jó és népszerű dolog, de ha munkának fogjuk fel, akkor lehet, hogy a lemezlovas már nem is annyira élvezi, így a közönség is úgy érezheti, hogy már nem igazán népszerű” – fogalmazott.

Elmondta, hogy most a magas frekvenciát már kevésbé hallja meg, de ezt leszámítva más problémája nem keletkezett. Hozzátette, hétfőtől péntekig kertészkedik és vásárol, hétvégén pedig színpadon tölt – ezt azonban nagyon élvezi.

 

A legrosszabb munkák 2016-ban:

1. Újságíró, riporter

2. Favágó

3. Hírolvasó

4. Lemezlovas

5. Sorkatona

6. Kártevőket irtó szakember

7. Bolti eladó

8. Reklámügynökségi értékesítő

9. Taxisofőr

10. Tűzoltó

 

 

A legjobb munkák 2016-ban:

1. Szoftvertervező

2. Kockázatelemző

3. Humánerőforrás menedzser

4. Fogászati asszisztens

5. Üzleti elemző

6. Fül-orr gégész orvos

7. Terapeuta

8. Online hirdetési menedzser

9. Számítógépes rendszerelemző

10. Matematikus

 

S mit tehet a stressz ellen? El kell fogadni, hogy nincs olyan szakma, ahol ne kellene időről-időre szembenézni egy-egy feszült helyzettel. Ilyen helyzetekben a legrosszabb, ha magában forrong a munkavállaló. Kultúráltan, de mondja ki, mi bántja. Az is fontos, hogy amikor teheti, ne csak kiírassa, hanem tényleg menjen el szabadságra és pihenjen. Különben egyenes út vezet a kiégéshez.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,