Az USA legvéresebb tömegmészárlása: 50 halott, 200 sebesült Las Vegasban

2017. október 2. 13:29 | behir

Ötven fölé emelkedett a Las Vegas-i fegyver támadás halálos áldozatainak száma. Egy 64 éves férfi gépfegyverével több száz lövést adott le egy zenei koncertre összegyűlt tömegbe, a rendőrség már lelőtte a támadót. További kétszáz sebesültet a kórházban ápolnak, a támadás az Egyesült Államok történelmének legvéresebb tömegmészárlása.

Azonosították a gépfegyverrel lövöldöző férfit, aki a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletének egyik erkélyéről lőtt a tömegbe helyi idő szerint vasárnap este. A 64 éves Stephen Paddockot a rendőrség lelőtte, meglátásuk szerint egyedül hajtotta végre a támadást. Egyelőre a helyi hatóságok sem tudják a támadás valódi okát, de nem tartják valószínűnek, hogy terrorcselekmény történt.

Ötven fölé emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a száma – közölte a helyi rendőrség. A támadásban megsebesült személyek száma 200.

Először arról érkezett jelentés, hogy valaki emberekre lő a kaszinó közelében. Riasztották a rendőrséget, majd kórházba szállították a sebesülteket.. A Hollywood Reporter című lap értesülése szerint az áldozatokra a szálloda egyik erkélyéről lőtt a támadó. Korábbi jelentések azt sem zárták ki, hogy nem csak egy támadó lövöldözött.

A hatóságok lezárták a szállodák övezte, Las Vegas Strip nevű sugárútszakaszt és a 15-ös számú államközi főutat. A McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat más repülőtérre irányítottak át. Szemtanúk szerint Jason Aldean énekes koncertje végén kezdődött a lövöldözés.

 

Pánik és káosz a lövöldözés után

 

A szemtanúk szerint a fegyveres támadó több mint száz  lövést leadott egy automata fegyverrel. Rengeteg embert megsebesített, emberek százai szaladtak ki a a koncertről, sokan a parkoló autók felé vették az irányt. A sebesültek a járművek között próbáltak megpihenni, hogy megvizsgálják lőtt sebeiket.

“Mindenütt vér volt. Az emberek a parkolóban feküdtek, megpróbálták elállítani a vérzést – mesélte az egyik szemtanú, aki a CBS-nek elmondta, hogy ő a koncert első sorában állt, amikor repülni kezdtek a golyók az emberek felé.

 

A rendőrség lelőtte a lövöldözőt
 

A helyi rendőrség hétfő hajnali közlése szerint a lövöldözőt lelőtték. A tettes a városban lakott, és bár a rendőrség úgy gondolja, tettét egyedül követte el, köröznek egy nőt, aki vele együtt utazott az incidenst megelőzően.

A városi rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy egy feltételezett elkövetőt lelőttek, ami arra utal, hogy nem zárják ki: nem egyedül lövöldözött emberekre. Az incidens helyi idő szerint vasárnap este fél tizenegykor kezdődött a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál egy country-koncert vége felé.

 

Spöttle: az elkövetkezendő órák lehetnek érdekesek

 

Egyelőre nem tételez fel a Las Vegas-i rendőrség terror, vallási vagy politikai indíttatást a lövöldözés mögött, jelenleg a tettes személyazonosságának megállapítása mellett egy amerikai születésű nőt keresnek az esettel kapcsolatban – foglalta össze a legújabbakat Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

A keresett nő neve nyilvános – tudatta. Az a biztos, hogy még nem lehet tudni, mi történt pontosan – fejtette. Érdekes lehet, ha a lelőtt férfi közösségi médiáját fogják átvizsgálni, hiszen volt már arra példa, hogy amerikai állampolgár az interneten esküdött hűséget az Iszlám Államnak.

Hozzátette: az elkövetkezendő órák lehetnek érdekesek.

Forrás: BBC, MTI, hirado.hu

FEL