Az ötödik evangélista a Csabagyöngyében

Johann Sebastian Bach műveiből adtak jubileumi koncertet

A reformáció ötszázadik évfordulója tiszteletére ünnepélyes hangversenyt adott a Csabagyöngye Kulturális Központban az idén tízedik jubileumát tartó Határmenti Karvezető- és Kóruskurzus. A koncerten a kiemelkedő egyházzenei munkássága miatt ötödik evangélistaként is emlegetett Johann Sebastian Bach művei csendültek fel.

A szombat esti ünnepi hangversenyen a helyi művésztanárokból álló zenekar Oláh Gábor vezényletével Bach legismertebb egyházi műveit, énekfeldolgozásait szólaltatta meg. „Az 1517-es reformáció után az 1685-ben született zeneszerző teljes mellszélességgel, szívvel, értelemmel és hittel fölvállalta evangélikus voltát, és túl azon, hogy egy zseniális zeneszerző volt, és rengeteg remekművel szolgálta ki a világot, a vasárnapi istentiszteletek liturgiáját emelte az ő szorgalmas munkája” – mutatott rá a karnagy. A koncerten az eredetileg német nyelven írt műveket magyarul adták elő. Oláh Gábor ezt azzal indokolta, hogy a reformáció egyik legfontosabb vívmánya éppen a nemzetek saját anyanyelvén kialakult közös gyülekezeti éneklés volt. Hozzátette, ennek egyre magasabb szintű műveléséből alakult ki Bach idejében, hogy komoly kórus- és zenekari muzsika hangzott az istentiszteleteken, amelyek nem koncertek voltak, nem a hallgatók kedvét, hanem a vasárnapi liturgiát szolgálták.

A reformáció mozgalmát ötszáz évvel ezelőtt elindító Luther Márton a teológia után a legfontosabbnak a zenét tartotta. Erről is beszélt a koncert kapcsán a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa. Dr. Hafenscher Károly elmondta, a reformátor a zenét Isten ajándékának tekintette.

A teljes interjút és a koncertről készült összeállítást a 7.Tv Kikötő című egyházi magazinjának márciusi adásában láthatják a nézők.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,