Az őszi hullámhoz képest duplaannyi beteget kezelnek a Békés megyei intenzíveken

2021. március 24. 18:31 | Varga Diána

A Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában az őszihez képest jóval többen kerültek kórházba.

Dr. Becsei László a behir.hu-nak elmondta: Békés megyében az oltakozási kedv magas, az oltásokat pedig folyamatosan végzik a kórházi oltópontokon és a háziorvosi körzetekben. A múlt hétig 6, ettől a héttől kezdve pedig 7 oltópontokon adják be a Pfizer/Biontech és a Szputnyik vakcinákat, míg a háziorvosok jellemzően AstraZenecával és Sinopharmmal oltanak.

A héten több mint 6500 oltást adnak be a kórházi oltópontokon. A lakosság a megyei oltócsoport és a háziorvosok szervezésében érkezik ezekre a pontokra, ahol megfelelő ütemezésben, több mint 250 adnak be naponta. Hétfőtől vasárnapig, az oltóanyagok érkezéséhez rugalmasan alkalmazkodva oltanak – tájékoztatott a főigazgató.

Dr. Becsei László arról is beszélt, hogy a Békés Megyei Központi Kórház csabai és gyulai tagintézményében több mint 40 helyet tudnak majd a tömeges oltások részére biztosítani, míg az orosházi kórházban 16 oltóhely alakítható ki. Megjegyezte: a vakcinák beadása továbbra is az oltási tervnek megfelelően halad, ugyanakkor bízik abban, hogy hamarosan annyi oltóanyag érkezik az országba, amennyivel a 60 év alattiakat is oltani kezdhetik.

Arra is kitért, a járvány harmadik hullámában azt tapasztalják, hogy napról napra több olyan beteg érkezik a sürgősségi osztályokra, akiket később a fertőző osztályra vesznek fel. Ezzel párhuzamosan az intenzív osztályon kezelt betegek száma is növekszik, az őszi, második hullámhoz képest duplájára emelkedett a napi beérkezők és az intenzív osztályon kezeltek száma. Hozzátette: egyre fiatalabb korosztályt érint a koronavírus-megbetegedés, és gyakran súlyos légzési elégtelenséggel, kétoldali tüdőgyulladással érkeznek a kórházba az érintettek.

A főigazgató szerint a megyei kórházban elég intenzív ágy, lélegeztetőgép és humán erőforrás áll rendelkezésre a beteg kezelésére, de mint mondta, a betegek számának növekedését meg kell fékezni. Ezzel kapcsolatban két lehetőséget lát: az átoltottság növelését, valamint a korlátozó intézkedések betartását. Kiemelte, hogy a korlátozó intézkedéseket, a maszkviselési kötelezettséget, a higiénés szabályokat és a szociális távolságtartást azoknak is be kell tartaniuk, akik már mindkét védőoltást megkapták.

További programok »

FEL