Az ország gyermeknőgyógyászai tanácskoztak Gyulán

2023. november 17. 17:30 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Magyar Gyermeknőgyógyászati Társaság 42. Kongresszusát rendezték meg a gyulai Vigadóban, pénteken. Az eseményen a hazai gyermeknőgyógyász szakma képviselői többek között a terület legújabb kutatási eredményeivel, a különböző betegségek, elváltozások diagnosztikájával, kezelésével és megelőzésével ismerkedhettek meg, és ezekről folytathattak szakmai vitát.

Az esemény a “Trilógia” elnevezésű, háromnapos tudományos konferenciasorozat második napja volt. Az elsőt csütörtökön a “Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban” címmel rendezték meg a Gyulai Törvényszéken, amelyről már korábban már beszámoltunk. Az esemény főszervezője, Dr. Párducz László, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság alelnöke elmondta, hogy 2011-ben önálló szervezetként éppen Gyulán alakult meg a társaság az akkori, hazai nőgyógyász társaság szekciójából, és azóta is több alkalommal találkoztak a békési fürdővárosban a szakemberek.

 

 

– Reméljük, hogy ezt a történelmi hagyományt és az országosan elismert szakmaiságot ismét tudjuk biztosítani. A kongresszusra jelentkező orvosok száma is ezt bizonyítja, hiszen az ország különböző területéről igen sokan eljöttek. Nagyon lényeges témákat vitatunk meg, hiszen a gyermeknőgyógyászat a születéstől a 18 éves életkorig terjedő időszakot öleli fel – hangsúlyozta Dr. Párducz László.

A kongresszus helyi védnökeként az esemény megnyitóján Gyula polgármestere köszöntötte a gyermeknőgyógyászokat. Görgényi Ernő elmondta, hogy a helyszín biztosításával és a rendezvény szervezésével is segítették a konferencia létrejöttét. 

 

 

– Gyula egy különleges város, hiszen Magyarországon ez az egyetlen olyan nem megyeszékhely, amely területén működik a vármegyei központi kórház. Ebből adódóan számos lehetőséget biztosít ez a pozíció városunknak, amelynek a szinergikus hatásait a kölcsönösen előnyös együttműködés jegyében mind a turizmus, mind pedig a kultúra területén megnyilvánulnak, hiszen a tudományos élet a kultúra egyik jelentős része. A kórháznak köszönhetően élénk a tudományos élet városunkban, hiszen évente több kongresszust tartanak az orvos szervezetek, amelyeknek a tudományos értéke is jelentős – emelte ki Görgényi Ernő. 

A “Trilógia” harmadik napján a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Tanács éves kongresszusának programjával folytatódik szombaton, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey termében.

További programok »

FEL