A törvényes betegellátás érdekében tanácskoztak az orvosok és jogászok Gyulán

2023. november 17. 09:42 | Kovács Andrea

Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban címmel hatodik alkalommnal rendeztek orvos-jogász konferenciát a Gyulai Törvényszéken. A tanácskozáson a két szakma képviselői a betegellátás javítása és a bíróságon végződő orvosi műhibaperek megelőzése érdekében osztották meg egymással tudásukat, tapasztalataikat.

A Gyulai Törvényszéken az országban szinte egyedülálló módon 2015 óta rendeznek olyan konferenciát, amelyen az orvos és jogász szakemberek együttesen, együtt egyidőben, egy helyszínen tanácskozhatnak. 

A két szakma képviselői között számos kapcsolódási pont van, hiszen az igazságszolgáltatási, bírósági eljárásokban nagyon sok orvosszakértő vesz részt és ezzel párhuzamosan az orvosi, gyógyító munkának is sok polgárjogi, büntetőjogi vagy akár munkajogi felelősségi vonatkozása van – mondta a tanácskozásnak helyszínt biztosító Gyulai Törvényszék elnöke. Dr. Bagdi Árpád Gyula kifejtette: a konferencia célja az, hogy megismerjék egymás dilemmáit, problémáit, kihívásait és egy kicsit közelebb kerüljenek a másik szakma szabályaihoz.

 

 

– Szeretnénk a jogi szabályozásokat minél jobban megismertetni az egészségüggyel és hozzájárulni ahhoz, hogy a későbbiekben csökkenjen az orvosi műhibák száma, részletesebbek legyenek a tájékoztatási kötelezettségek, alaposabbak legyenek az orvosi dokumentációk és mindezzel együtt a közjót szolgáljuk, az egészségügy és az igazságszolgáltatás működését is hatékonyabbá kell tenni – hangsúlyozta a Gyulai Törvényszék elnöke.

A konferencia társszervezője, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára arról beszélt, hogy nagyon időszerű a polgári jog szerepét az egészségügyben tárgyalni, hiszen a médiában is nap, mint nap olvashatunk az orvosok és az egészségügyi dolgozók ellen irányuló perekről. A rendezvénysorozat célja az, hogy a betegellátás javítása érdekében közelebb hozzák a két szakma képviselőit és ha ezt az együttműködést a gyakorlatban is sikerülne megvalósítani, számtalan, az egészségügy ellen irányuló pert meg lehetne előzni – emelte ki Prof. Dr. Németh Gábor PhD.

 

 

Dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa kiemelte: a konferencia legfőbb célja az, hogy az orvosok és jogászok a tárgyalóteremben minél kevesebbet találkozzanak, ehhez viszont az orvosszakma képviselőinek meg kell tanulni és minél hatékonyabban kell alkalmazni azokat a jogi szabályozásokat, amelyek a másik professzionális szakmák: az ügyvédek vagy bíróság részéről megjelennek.

– Mi, orvosok hiába alkalmazunk szakmai protokollokat, teszünk meg mindent legjobb tudásunk szerint, nem minden beteg a leírtak szerint gyógyul, előfordulhatnak szövődmények, halálesetek és ilyenkor felmerül az a kérdés, hogy ki miben hibázott, ennek milyen jogi következményei lesznek. Az igazságügyi orvosszakértők azok, akik talán mind a két szakmához értve próbálnak közvetíteni, az ő tevékenységük mindenféleképpen szükséges ahhoz, hogy ezeket a problémákat hatékonyan tudjuk kezelni.

– Nagyon jó lenne, ha ezt a több éves hagyományt folytatva több ilyen tanácskozást tudnánk tartani, ahol a mindkét fél részéről elhangzó, érdekes, tudományos megközelítéseket figyelembe véve, a betegek gyógyulása érdekében hatékonyabban tudnánk együtt dolgozni és egyre kevesebb olyan esettel találkoznánk, ami a törvényszéken vagy az ítélőtáblán végződik – hangsúlyozta dr. Becsei László. 

További programok »

FEL